Produsele din carne fac subiectul celor mai multe reclamaţii la Protecţia Consumatorilor. Inspectorii au găsit mii de kilograme de carne contrafăcută în mezelăriile verificate în ultima perioadă. Clienţii sunt sfătuiţi să meargă la analize cu produsele suspecte pe care le cumpără din magazinele alimentare.
Analizele de laborator ale Protecţiei consumatorilor au arătat că aproape jumătate din cantitatea de carne folosită pentru prepararea mezelurilor este contrafăcută sau alterată, scrie Evenimentul Zilei.
Tehnicile prin care producătorii încearcă să-şi înşele clienţii sunt cunoscute de inspectorii OPC. Cele mai frecvente practici sunt înlocuirea cărnii de calitate superioară cu carne dezosată sau de la un alt animal decât cel specificat pe etichetă, folosirea aditivilor care maschează carnea alterată sau adăugarea unor componente de slabă calitate, cum ar fi şoriciul, grăsimea, tendoanele sau urechile.
Aşa se face că la unul dintre controalele recente a fost găsit un crenvurşti de curcan, care conţinea 60% carne porc şi doar 15 la sută carne de curcan.
Amenzile sunt şi ele pe măsură. Inspectorii OPC i-au sancţionat cu aproape 450 de mii de lei. Dintre toate produsele alimentare, carnea face obiectul celor mai multe plângeri la Protecţia Consumatorilor.