Oncologii din România susțin ideea americanilor de a eticheta băuturile alcoolice, astfel încât consumatorii să știe la ce sunt expuși și care sunt riscurile, conform Știrile ProTv.
Inițiativa celor din SUA se bazează pe un studiu care arată legătura dintre alcoolul consumat în exces și apariția a minim 7 tipuri de cancer.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că România se află pe primul loc în Europa, în ceea ce privește consumul de alcool.
Tot OMS arată că nu există un nivel sigur de consum de alcool căci organismul fiecărui om funcționează diferit. Alcoolul poate provoca mai multe tipuri de cancer, printre care cele de ficat, sân, colon și esofag.
De asemenea, riscul de cancer este accentuat de toate tipurile de alcool, indiferent că e vorba de vin, bere sau băuturi spirtoase, adaugă specialiștii.
„Se întâmplă în cabinet ca oamenii să întrebe: pot să beau un pahar de vin? La noi este o obișnuință să bei alcool, în momentul în care vor apărea aceste etichete, cei tineri poate la 20 de ani poate nu vor mai consuma alcool și vor avea un risc scăzut, ideea de a pune etichete pe sticlele cu alcool ar fi utila, crește cam cu 10% gradul de conștientizare”, declară Dr. Radu Serescu, medic primar oncologie.
Băuturile alcoolice din SUA au etichetă de avertizare încă din 1988. Eticheta informează cu privire la riscurile consumului în timpul sarcinii și la scăderea capacității de concentrare la volan.