OMV Petrom, acuzată de Greenpeace că folosește o platformă ruginită pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră: „Riscul de accidente industriale și dezastre de mediu crește semnificativ”

Publicat: 02 03. 2024, 19:16
Sursa foto: Greenpeace

Organizația pentru protecția mediului Greenpeace a publicat fotografii cu o platformă marină puternic ruginită (vezi poza) aparținând OMV Petrom, despre care spune că face parte din producția de petrol și gaze a companiei în largul coastei României. ONG-ul acuză compania că periclitează în continuare mediul prin întreținere neglijentă, potrivit presei din Austria.

Acuzații grave lansate de Greenpeace

Imaginile arată deteriorarea gravă a elementelor suport ale platformei, după cum au confirmat experții pentru Greenpeace. Greenpeace este alarmată de viabilitatea operațională a platformei și de pericolele pe care le-ar avea un eventual accident atât pentru muncitorii angajați acolo, cât și pentru Marea Neagră. Organizația pentru protecția mediului a transmis înregistrările autorităților responsabile și solicită o anchetă imediată.

Surya Jaikaran, analist energetic la Greenpeace International, care a lucrat anterior la companii internaționale de petrol și gaze timp de nouă ani, spune: „Fotografiile sugerează că straturile de protecție ale grinzilor s-au corodat, afectând grosimea peretelui. Grosimea peretelui grinzilor și a fundației subacvatice sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice cauzate de valuri, curenți și greutatea platformei în sine. Când coroziunea compromite grosimea peretelui, durabilitatea platformei este compromisă, iar riscul de accidente industriale și dezastre de mediu crește semnificativ.”

Sursa foto: Greenpeace

Platforma 7 face parte din Perimetrul Istriei în largul coastei României – unde OMV Petrom produce petrol și gaze. OMV urmărește în prezent noi proiecte de gaze în regiune. Megaproiectul de gaze Neptun Deep care este planificat în prezent este situat la aproximativ 100 de kilometri distanță. „Înregistrările denunțătorilor indică faptul că OMV Petrom își tratează platformele existente în mod iresponsabil. Se pune întrebarea dacă o companie care pare a fi neglijentă cu platformele sale existente ar trebui să primească permise pentru noi proiecte de gaze, cum ar fi Neptune Deep.

Înainte ca OMV Petrom să i se permită să plaseze noi bombe cu ceas în Marea Neagră, trebuie mai întâi verificată securitatea platformelor existente”, cere Jasmin Duregger, expert în climă și energie la Greenpeace din Austria.