“Omul negru” DNA: Toţi par speriaţi de această cruciadă anticorupție – politicieni, oameni de afaceri, funcționari publici

“Omul negru” DNA: Toţi par speriaţi de această cruciadă anticorupție - politicieni, oameni de afaceri, funcționari publici
Foto: eazi.ro

Despre lupta anticorupție din România s-a vorbit mult, poate și din cauza faptului că în spatele gratiilor au ajuns persoane cu funcții importante, provocând o creștere a încrederii  populației în DNA. Pe de altă parte însă, specialiștii vorbesc și despre un blocaj în administrația locală și cea central, provocat tot ce acțiunile DNA.

Într-un editorial pe Adevărul, Cristian Hrițuc, explică ce înseamnă de fapt acest blocaj și de ce are loc. Panica stârnită de către DNA este atât de mare în rândul agenților economici, încât aceștia nu mai pornesc afaceri.

„Agenţii economici sunt din ce în ce mai ”stresaţi”. În toate discuţiile libere cu afacerişti  mai mari sau mai mici, poţi auzi acelaşi lamentaţie: ”nu îţi mai vine să faci afaceri în România”. Toţi par speriaţi de această cruciadă a DNA. Deşi teoretic, DNA nu ar trebui să îi sperie decât eventual pe acei afacerişti care au făcut sau fac afaceri cu statul şi care au motive să se îngrijoreze din această cauză. Efectele însă, par a se resimţi până la cei care au şi un mic magazin de cartier. Am putea spune că acest efect vine şi din faptul că (…) se ştie că e nevoie să faci ”o mică ilegalitate” pentru a putea supravieţui în economia de piaţa românească, în hăţişul legilativ, dar şi în chingile fiscalităţii mult prea opresive”, scrie acesta.

Și funcționarii publici se tem de această ”cruciadă DNA”, astfel că “nimeni nu îşi asumă semnarea contractului”, lucru care produce efecte negative ale proiectelor publice. Un exemplu în acest sens este aeroportului de la Cluj, „un proiect de 71 milioane de euro, este blocat pentru că nimeni nu îşi asumă semnarea contractului. Acesta cred că este cel mai bun exemplu pentru a ilustra blocajul care există în administraţia românească”.

O altă categorie este cea a politicienilor care „vorbesc pe holuri despre faptul că DNA a ajuns să aibă nişte puteri mult prea mari, iar procurorii au ajuns să conducă ţara”.

Cristian Hrițuc adaugă că, mergând în acest sens, România va paraliza, deoarece „oamenii care produc (afaceriştii) şi care sunt motorul economiei, încet, încet îşi limitează activitatea, administratorii statului -funcţionarii- refuză să semneze blocând activitatea”.

„Cred că marea provocare a celor care conduc România este să ”ridice acest blocaj” şi să restarteze mentalitaţile”, explică acesta.

El propune și o soluție pentru îndreptarea acestor derapaje în acțiunile duse de agenții anticorupție, dar care însă nu ar fi suficientă pentru a scoate țara din acest blocaj.

„Nu cred în soluţia care spune că DNA trebuie să o lase mai moale. Cred, însă, că DNA trebuie să fie cât mai transparentă şi să comunice cât mai bine în spaţiul public. De asemenea, trebuie să aibă grijă să nu comită niciun abuz sau greşeală în activitatea sa. Pe de altă parte, chiar dacă DNA ar comunica eficient (..) nu ar fi suficient pentru a scoate cele 3 categorii din blocajul existent, iar acest blocaj ar putea să pună ţara pe butuci. Desigur, nu există cifre sau statistici care să dovedească acest blocaj. Este o stare de lucruri, este o percepţie, dar sunt sigur că mulţi dintre cei care fac parte din categoriile enumerate se regăsesc când citesc aceste rânduri”, conchide acesta.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)