Omul din spatele Recorder este un fost ambasador comunist, garantat de Silviu Predoiu de la SIE. Newsweek România, anchetă amplă despre culisele proiectului și mogulii din umbră

Omul din spatele Recorder este un fost ambasador comunist, garantat de Silviu Predoiu de la SIE. Newsweek România, anchetă amplă despre culisele proiectului și mogulii din umbră
Foto simbol: Pixabay

Un grup de investitori discreți finanțează mai multe publicații online ca Record și, mai nou, HotNews, relatează Newsweek România, care spune că patronul din acte este un producător de filme prosper, în timp ce omul din umbră este tatăl său, un om care a intrat în diplomație în perioada regimului comunist.

Jurnaliștii de la Recorder susțin că au cea mai transparentă redacție și publică periodic rapoarte despre veniturile Asociației Recorder Community, însă omit să divulge cine se află în spatele proiectului, acolo unde, în afară de ONG-ul respectiv – în numele căruia solicită donații, sunt persoane fizice sau juridice.

În realitate, brandul Recorder este deținut de firma obscură Harfa Online Publishing SRL, care a fost înființată în 2017 și administrează întreaga afacere.

O pondere de 49,5% din acțiuni era deținută de Dragoș Vîlcu Management SRL, o firmă deținută la rândul său de producătorul de filme cu același nume și de tatăl său, Gheorghe Dîlcu, un fost ambasador al României.

Afaceri pe numele angajaților, sau „Metoda Vântu”

Restul acțiunilor erau deținute de Răzvan Ionescu, publisher la Recorder, și alți trei jurnaliști: Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea și Iulian Andrei Crăciun.

După mai puțin de două luni de la înființarea Harfa Online Publishing SRL, compania deținută de Gheorghe și Dragoș Vîlcu decide să se retragă din acționariat și vinde pachetul către ceilalți asociați.

Cu toate acestea, fostul ambasador și fiul său nu au dispărut din peisajul media și au gravitat în jurul unor jurnaliști cărora le cumpără SRL-uri eșuate, cu cifre de afaceri și profituri modeste. Metoda a fost patentată de controversatul Sorin Ovidiu Vântu, care de-a lungul anilor și-a vândut de mai multe ori afacerile către diverși angajați.

Răzvan Ionescu este în continuare administrator și acționar la câteva companii deținute de cei doi.

Omul din spatele Recorder, un fost ambasador comunist

Personajul central al începuturilor Recorder și al recentei preluări a HotNews este Gheorghe Vîlcu, un fost diplomat al regimului Ceaușescu care a rămas în sistem și după Revoluția din 1989.

Deși personalul MAE din vremea dictaturii comuniste avea legături strânse cu serviciile secrete, fostul ambasador a obținut de la CNSAS în 2010 o decizie de necolaborare cu Securitatea.

Adeverința emisă înainte de a pleca ambasador în Indonezia arată că Gheorghe Vîlcu a fost urmărit cu numele conspirativ „Viorel” pentru „manifestări negative la adresa politicii interne și Externe a României, precum și la activitatea desfășurată de unele personalități din conducerea de partid și de stat”.

Nu este prima decizie controversată pe care o acordă CNSAS.

Gheorghe Vîlcu a lucrat aproape patru decenii în diplomație, însă CV-ul său este de negăsit. Pagina sa socială arată că a absolvit Politehnica în 1971 și că a urmat studii și la ASE, iar cinci ani mai târziu a fost angajat în MAE, acolo unde a lucrat până în 2013.

Coincidență sau nu, tatăl lui Răzvan Ionescu (partenerul său de astăzi) a lucrat tot în MAE, în calitate de contabil. Unul dintre prietenii virtuali ai lui Gheorghe Vîlcu este gen. Silviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE, care a intrat la rândul său în slujba regimului comunist, sub acoperire diplomatică, înainte de 1989.

Declarațiile de avere ale lui Gheorghe Vîlcu arată că acesta a dus-o bine atât în perioada comunistă, cât și în postdecembrism, mai notează Newsweek România în ancheta sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`