Cel care a făcut denunţul la DIICOT în dosarul bancherilor este Valentin Nedelcu, fostul soţ al artistei Manuela Fedorca. În februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori şi, ulterior, arestat până în mai 2011, fiind cercetat alături de alte şase persoane. Valentin Nedelcu a făcut un amplu denunţ în care a nominalizat persoane, între care şi directori ai unor bănci, şi le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate detaliile mecanismului de fraudare folosit de aceştia.
Șapte directori de bancă sunt cercetaţi pentru o fraudă de 85 de milioane de euro. Potrivit unor surse, în dosar sunt implicaţi şi mai mulţi oameni de afaceri din TOP 300, cum ar fi Marius Locic sau fraţii Creştin. Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şi unul dintre fraţii Creştin au fost aduşi, pentru audieri la sediul DIICOT, cel de-al doilea frate Creştin fiind în Dubai. Aceleaşi surse susţin că şi soţia consilierului premierului Damian Drăghici, este cercetată în acest caz.
Omul de afaceri Valentin Nedelcu ar fi cel care a făcut denunţ la DIICOT în dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a arătat, indicat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi nelegal bani.
Zeci de persoane au fost ridicate de procurorii DIICOT în urma unor percheziţii organizate în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea. Suspecţii sunt acuzaţi de fraude bancare, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor. Printre cei ridicaţi se numără 7 directori generali şi comerciali ai BRD şi Volksbank. Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank a fost adus la audieri.
În acest dosar sunt cercetaţi şi oamenii de afaceri Marius Locic, Vasile şi Dumitru Creştin. Surse DIICOT susţin că unul dintre fraţii Creştin a fost adus pentru audieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism , cel de-al doilea frate Creştin fiind în Dubai.
Anchetatorii fac acum verifică acum o posibilă scurgere de informaţii de la Curtea de Apel către fraţii Creştin, având în vedere că unul dintre judecători a recunoscut că este rudă cu cei doi.
Surse din cadrul DIICOT susţin că printre suspecţi se află şi soţia lui Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, Paula Rosenberg.
Suspecţii sunt acuzaţi că au obţinut în mod ilegal credite de la două bănci, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat. Potrivit procurorilor DIICOT, infractorii erau ajutaţi chiar de directorii băncilor să obţină creditele. Membrii gruparii au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, care umflau valoarea bunurilor care puteau fi ipotecate în vederea obţinerii creditelor. Totul era parafat apoi la notar.
Prejudiciul total produs de această grupare se ridică la aproximativ 85 milioane de Euro.
„În acest dosar, Volksbank a sesizat autorităţile încă din mai 2010 în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totală pe client şi firmele afiliate este însă de circa opt milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anunţate de DIICOT”, se arată într-un comunicat al băncii.
Cea mai mare parte a fraudei a fost înregistrată la BRD. Sunt vizate sucursalele BRD Dorobanți, Unirii, dar și sediul central, susțin surse din rândul anchetatorilor.
„Banca a asigurat condiţiile necesare efectuării percheziţiilor, conform mandatelor emise de autorităţi. BRD cooperează de mai multe luni cu autorităţile asupra anchetelor în curs şi continuă să asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetărilor dispuse în acest caz”, se arată într-un comunicat BRD- Groupe Société Générale.