Omul cavernelor, mai înalt și cu creierul mai mare. Să fie agricultura de vină pentru pierderea în înălțime?

Publicat: 12 06. 2011, 21:37

Oamenii au piedut din înălţime şi din mărimea creierului în decursul evoluției, iar oamenii de ştiinţă cred că agricultura ar putea fi responsabilă pentru aceste descreşteri.

Omul zilelor noastre este cu 10 procente mai scund decât strămoşii săi, iar creierul uman a scăzut în aceeaşi proporţie, se arată într-un studiu citat de Daily Mail.

Descreşterea, spun oamenii de ştiinţă, a început acum 10.000 de ani, momentul în care agricultura a devenit una dintre activităţile de bază ale strămoşilor noştri.

Recentele descoperiri contrazic teoria conform căreia oamenii de azi sunt mai înalţi.

Cercetările demonstrează că în 19 din cele 21 de societăţi analizate, înălţimea populaţie a avut de suferit odată cu trecerea de la vânătoare la agricultură.

Scăderea în înălţime e un fenomen caracteristic perioadelor de malnutriţie sau foamete, spune Amanda Mummert, antropolog al Universităţii Emroy din Atlanta, explicând acest fenomen prin dispariţia unor micro-nutrienţi, odată cu schimbarea dietei, în urmă cu 10,000 de ani.

Un exemplu este China, unde agricultorii au până în zilele noastre o dietă formată în mare parte din orez, sau alte cereale, acestora lipsindu-le niacinul, un nutrient vital pentru creştere.