Omul care a învins statul și Biserica Ortodoxă: Emil Moise s-a luptat pentru ca ora de religie să devină opţională în şcoli

Publicat: 14 11. 2014, 13:15
Foto: voceatransilvaniei.ro

Un singur om a reuşit să învingă statul şi Biserica Ortodoxă Română. Este vorba despre Emil Moise, profesor de filosofie şi absolvent de drept care s-a luptat pentru ca ora de religie să devină opţională în şcoli. Totul a plecat de la fiica acestuia şi s-a terminat cu o decizie a Curţii Constituţionale pe care Patriarhia Română a caracterizat-o drept discriminatorie şi umilitoare.
Se întâmpla în anul 2009, când fiica sa, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Buzău, a vrut să renunţe la ora de religie, povesteşte Emil Moise. Atunci, profesorul de filosofie a realizat că sistemul era defect.

„Normal ar fi să depui o cerere de înscriere la orele respective, în loc să depui cerere ca să îţi scoţi copilul de la Religie. Am întocmit atunci primul dosar, care a ajuns la CCR acum doi ani, însă a fost respins. Apoi am ales o altă abordare ca să dovedesc în instanţă că articolul din Legea Educaţiei privind predarea Religiei în şcoli este neconstituţional, pentru că încalcă alte legi organice care asigură drepturi fundamentale ale omului.” , a declarat Moise, pentru Adevărul.

Aşa că Emil Moise, care este şi absolvent al Facultăţii de Drept, a început o luptă pe mai multe fronturi cu sistemul. În primul rând a arătat că Legea Educaţiei Naţionale încalcă Legea pentru Combaterea Discriminării, lucru confirmat de instanţă în septembire anul acesta. Apoi, la începutul acestei luni, magistraţii au hotărât că legislaţia Educaţiei este în contradicţie şi cu Legea libertăţii religioase. Iar la CCR, profesorul de filosofie a arătat că Legea Educaţiei încalcă drepturi constituţionale.

„Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală.”, a mai povestit profesorul.

Reprezentanţii Patriarhiei Române au luat act cu mâhnire de decizia Curţii Contituţionale pe care au catalogat-o drept discriminatorie şi umilitoare. CCR a decis că religia nu se va mai preda obligatoriu în şcoli. Prin urmare, toţi cei care vor să studieze această disciplină vor trebui să facă o cerere în acest sens.