OMS: „Vaccinurile nu trebuie privite ca o poțiune magică. Multe țări vor continua să facă față fără ele”

OMS: „Vaccinurile nu trebuie privite ca o poțiune magică. Multe țări vor continua să facă față fără ele”
foto: Pixabay

Miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că vaccinul anti-coronavirus nu va ajunge la timp pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei COVID-19, iar multe țări vor trebui să continue lupta fără acest avantaj.

OMS: Multe țări vor continua să facă față fără vaccinul anti-COVID

„Cred că vor trece cel puțin patru până la șase luni până când vor exista nivele suficiente de imunizare oriunde. Nu suntem încă acolo când vine vorba de vaccinuri”, în ciuda anunțurilor recente cu vaccinuri promițătoare care sunt eficiente 90% sau mai mult”, a declarat Michael Ryan (OMS), menționând că vaccinurile nu trebuie privite ca o „poțiune magică”.

„Multe țări se confruntă cu acest val și îl vor traversa și vor continua să îl înfrunte fără vaccinuri. Trebuie să înțelegem și să interiorizăm acest lucru și să ne dăm seama că de data aceasta trebuie să urcăm acest munte fără vaccinuri „, a mai adăugat acesta.

Directorul OMS: Pandemia de coronavirus nu se va sfârși odată cu apariția vaccinului

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a ținut să tempereze optimismul apărut în legătură cu progresele făcute în crearea unui vaccin anticoronavirus, precizând că vaccinul de unul singur nu va putea să pună capăt pandemiei de SARS-CoV-2, iar măsuri precum testarea, anchetele epidemiologice și carantina vor fi în continuare necesare.

Acesta a precizat că va mai dura ceva timp până când vaccinul anti-COVID-19 va fi disponibil la scară largă, deoarece întâi vor fi vaccinați angajații din sistemul sanitar, vârstnicii și cei incluși în categoriile de risc.

„Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui. La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vârstnicii şi persoanele din categoriile de risc vor avea prioritate. Sperăm că asta va duce la scăderea numărului deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste.

Însă asta va lăsa încă mult teren virusului să opereze”, a avertizat directorul OMS.

Amintim, pe 9 noiembrie, compania farmaceutică americană Pfizer a anunțat că vaccinul pe care îl dezvoltă împreună cu producătorul german BioNTech a prevenit mai mult de 90% din infecții într-un studiu clinic realizat pe circa 44.000 de voluntari din mai multe țări. Până la finalul anului, Pfizer plănuiește să imunizeze între 15 și 20 de milioane de oameni. De asemenea, luni, 16 noiembrie, compania americană Moderna a transmis că vaccinul său experimental e 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procent rezultat dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată.

Astfel, Statele Unite ale Americii ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență în luna decembrie, cu circa 60 de milioane de doze disponibile până la finalul anului.

Când ajunge vaccinul anti-COVID în România

PremierulLudovic Orbana declarat, miercuri seară, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea sosi în România chiar în decembrie. Acesta a precizat că primii vaccinați vor fi angajații din ssitemul sanitar care luptă cu epidemia, cei în vârstă sau care au și alte boli, precum și angajații din sectoarele strategice.

Orban a mai subliniat faptul că nu vor avea prioritate miniștrii, secretarii de stat și funcționarii, așa cum s-a speculat în spațiul public, amintind, de asemenea, că vaccinarea va fi gratuită, dar nu obligatorie.

„Pe primul loc sunt cadrele medicale, urmează personele vulnerabile, cele în vârstă, cu alte boli, care pot dezvolta forme severe, urmează cei care lucrează în zone critice esențiale: servicii de apă, energie, sectoarele strategice. Statul va achiziționa toate dozele. Va fi gratuită pentru toate categroiile de populație, cei care sunt în planul de vaccinare”, a menționat premierul României

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card