OMS: Un al doilea vârf epidemic ar putea fi înregistrat în zonele în care COVID-19 e în declin

Publicat: 26 05. 2020, 08:11
Foto: Hepta - Zuma Press / Lorenzo Carnero

Țările unde infecțiile cu coronavirus sunt în declin, s-ar putea confrunta cu „un al doilea vârf imediat” dacă relaxează prea devreme restricțiile pentru limitarea răspâdirii COVID-19, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), luni, potrivit Reuters.

Noi focare ar putea apărea pe parcursul anului, susține un oficial OMS

Lumea se află încă în mijlocul primului val pandemic, a afirmat dr. Mike Ryan, directorul departamentului pentru urgențe din OMS, într-o videoconferință, în care a explicat că deși numărul de cazuri de COVID-19 a intrat în declin în multe țări, bilanțul continuă să crească în America de Sud, Asia de Sud și Africa.

Ryan a subliniat că, adesea, epidemiile vin în valuri, ceea ce înseamnă că noi focare ar putea reapărea pe parcursul anului, în locuri în care primul val fusese depășit. Există și o șansă ca rata de infectare să crească din nou mai rapid dacă restricțiile sunt relaxate prea devreme.

„Când vorbim despre un al doilea val, ceea ce vrem să spunem tradițional e că există un prim val al bolii, care după reapare la câteva luni distanță, iar aceasta ar putea fi o realitate pentru multe țări într-o perioadă de câteva luni”, susține Ryan.

Un al doilea vârf epidemic ar putea fi înregistrat în zonele în care COVID-19 e în declin

„Dar trebuie să înțelegem și faptul că boala ar putea exploda în orice moment. Nu putem să facem presupunerea că doar pentru că boala e în declin, va rămâne așa și vom avea câteva luni să ne pregătim pentru al doilea val. Am putea avea un al doilea vârf în același val”, a explicat Mike Ryan.

Oficialul OMS a adăugat că statele din Europa și America de Nord ar trebuie „să continue să implementeze măsuri sociale și de sănătate publică, măsuri de supraveghere, măsuri de testare și o strategie comprehensivă pentru a se asigura că traiectoria e descendentă și nu aveam un al doilea vârf imediat”.

Multe țări europene și state SUA au început să relaxeze restricțiile de carantină, iar câteva exemple sunt Spania, unde în cele din urmă și Madrid, și Barcelona au trecut de prima etapă a planului de ieșire din carantină, Italia, unde primarii reclamă deja că locuitorii revin treptat la vechile obiceiuri, dar și România, unde starea de urgență a fost înlocuită de o stare de alertă, ocazie cu care o parte din măsurile menite să limiteze răspândirea COVID-19 au devenit mai puțin aspre.