OMS: Țările europene, într-un punct de vârf al pandemiei

Publicat: 08 01. 2021, 09:45
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Țările europene se află într-un „punct de vârf” al pandemiei de COVID-19, a declarat directorul regional din Organizația Mondială a Sănătății, în contextul în care numărul de cazuri crește rapid pe continent, transmite Euronews.

Directorul regional al OMS spune că țările europene se află într-un punct de vârf al pandemiei

„Rămânem marcați de COVID-19 pe măsură ce cazurile cresc în Europa și abordăm noile provocări aduse de virusul mutant. Acest moment reprezintă un punct de vârf în cursul pandemiei”, a declarat Hans Kluge.

Varianta mai transmisibilă de coronavirus a fost detectată deja în 22 de țări din regiunea europeană a OMS, spune el, adăugând că țările trebuie să „intensifice” măsurile pentru a limita răspândirea.

Experții din sectorul sanitar se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să crească, ca urmare a sărbătorilor, iar Hans Kluge s-a arătat de părere că acum vedem o „imagine incompletă a actualei situații epidemiologice”, dat fiind numărul redus de testări efectuate în marja Crăciunului și a Anului Nou.

Deși în Europa a început campania de vaccinare, oficialii OMS au avertizat cu privire la eliminarea restricțiilor.

„Primul lucru pe care îl va schimba implementarea vaccinării nu va fi transmiterea, ci faptul că persoanele cele mai vulnerabile, cele pe care le vaccinăm mai întâi, nu vor mai avea boli severe și nu vor mai sfârși în spital, și nu vor mai muri”, a declarat Catherine Smallwood.

„Acesta este primul impact, dar nu este sigur să presupunem că asta se va întâmpla de la sine. Încă e nevoie să continuăm tot ceea ce am făcut măcar pentru următoarele șase luni”, a mai spus Smallwood.

Hans Kluge a explicat că, deși „imunitatea de turmă” este obiectivul final, va fi necesar ca țările să reducă mai întâi răspândirea virusului, în parte pentru că încă nu se știe cât timp vor reuși vaccinurile să prevină infecția.

Aproape 659.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în România de la izbucnirea crizei sanitare. Peste 591.000 de pacienți au fost declarați vindecați

Datele din cel mai recent bilanț – cel de joi, ora 13 – plasează România la un număr total de aproape 659.000 de cazuri de COVID-19 confirmate de la debutul pandemiei. Potrivit autorităților, mai bine de 591.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

Un număr de 16.410 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Între 6 ianuarie, ora 10, și 7 ianuarie, aceeași oră, au fost raportate 111 decese (80 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.