OMS spune că în prezent nu se poate stabili sursa exactă a noului coronavirus

Publicat: 22 04. 2020, 13:05
Foto: Hepta

Noul coronavirus a izbucnit la finalul anului 2019 în China și s-a extins rapid pe întreaga lume, fiind declarat pandemie. În prezent, peste 2,5 milioane de oameni au fost testați pozitiv, dintre care peste 178.000 s-au stins din viață, iar peste 701 de mii s-au recuperat.

Numărul persoanelor aflate momentan în stare critică a ajuns la peste 57.000.

Deși Covid-19 a pornit din statul asiatic, SUA se află în topul celor mai afectate țări, fiind urmate de Spania și Italia.

SUA au înregistrat peste 800.000 de infectați cu noul virus, dintre care 44.845 au murit.

Ce este SARS-Cov-2

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă boli la animale. Unele dintre ele s-au transmis la oameni, dar majoritatea provoacă simptome asemănătoare gripei.

Covid-19 este strâns legat de sindromul respirator acut sever (SARS) care s-a răspândit în lumea întreagă în 2002 până în 2003, scrie telegraph.co.uk.

Un alt coronavirus este sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) , care a apărut în 2012.

Cu toate acestea, SARS-CoV-2 este diferit de aceste alte două coronavirusuri, deoarece spectrul bolii este mai larg, în jur de 80% din cazuri ducând la o infecție ușoară. De asemenea, pot exista multe persoane care sunt testate pozitiv și care nu prezintă simptome, ceea ce face virusul mai greu de controlat.

Până în prezent, aproximativ 20% din cazurile Covid-19 au fost clasificate drept „severe”, iar rata de deces actuală variază între 0,7% și 3,4% în funcție de locație.

Virusul se răspândește în principal prin picături de salivă sau descărcări nazale atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Oamenii de știință din China consideră că Covid-19 s-a mutat în două tulpini, una mai agresivă decât cealaltă, ceea ce ar putea complica dezvoltarea unui vaccin.

Care sunt simptomele noului virus

SARS-CoV-2 afectează persoanel în moduri diferite. COVID-19 este o boală respiratorie, iar majoritatea persoanelor infectate vor dezvolta simptome ușoare până la moderate și se vor recupera fără a necesita tratament special.

Cu toate acestea, persoanele care au condiții medicale subiacente și cele cu vârsta peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli grave și deces.

Astfel că, potrivit OMS, simptomele comune includ febră, oboseală și tuse seacă, iar alte simptome sunt durerile musculare, durerea în gât, respirația îngreunată și foarte puțini oameni prezintă diaree, greață sau scurgeri nazale.

Care este sursa pandemiei de coronavirus

Deși inițial sursa Covid-19 este considerată a fi o „piață umedă” din Wuhan, care a vândut atât animale moarte cât și animale vii, inclusiv pești și păsări, Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că nu este posibilă determinarea sursei precise a noului coronavirus, transmite Reuters.

În acest stadiu, nicio concluzie nu poate fi trasă, a afirmat Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de vest.

”Cu toate acestea, dovezile disponibile sugerează o origine animală a noului coronavirus”, a declarat Kasai.

Se presupune că gazda inițială este a liliecilor. Liliecii, care găzduiesc o gamă largă de virusuri zoonotice, inclusiv Ebola, HIV și rabie, nu s-au vândut pe piața din Wuhan, dar este posibil să fi infectat pui vii sau alte animale vândute acolo.