OMS recunoaște seria de erori comise la începutul pandemiei de COVID-19, printre care și lentoarea în evaluarea riscului

Publicat: 06 05. 2021, 15:09
Foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății a întocmit două rapoarte în care recunoaște că a avut o reacție întârziatădupă apariția primelor focarede COVID-19.

Unul dintre motivele invocate este”întârzierea în identificarea probabilităţii de contagiere de la o persoană la alta, precum şi transmiterea asimptomatică sau presimptomatică a bolii”.

Dacă n-ar fi așteptat o acțiune din partea chinezilor și ar fi evaluat riscurile cu propriile unelete, cel mai probabil, istoria ar fi fost diferită.

“OMS ar fi trebui să utilizeze propriile evaluări de risc, fără să aştepte aprobarea ţărilor celor mai afectate sau sfaturile Comitetului său de Urgenţă…Implementarea mai strictă a recomandărilor OMS ar fi întârziat transmiterea mondială a coronavirusului ce provoacă maladia COVID-19”, notează raportul, potrivit agerpres.

Raportul arată că “omenirea nu era pregătită pentru o ameninţare de acest tip”, demonstrând astfel o lipsă de abilitate colectivă pentru a prezice evoluţia pandemiei, nu doar în aspectele sale sanitare, ci şi în cele sociale şi economice.

“Dacă omenirea ar fi ştiut în primele zile ale anului 2020 ceea ce ştim acum, probabil că OMS, multe guverne şi alţi parteneri ar fi acţionat în mod diferit”, semnalează documentul.

Al doilea raport, redactat de Comitetului Consultativ Independent şi de Supraveghere, abundă în critici similare şi arată că în 2020 a existat “o lipsă de voinţă politică şi de solidaritate globală” care s-a tradus prin probleme, precum limitarea producţiei de vaccinuri şi o finanţare insuficientă a răspunsului global în faţa pandemiei.