OMS: Îndulcitorii fără zahăr nu aduc niciun beneficiu pe termen lung în scăderea greutății corporale la adulți sau copii

OMS: Îndulcitorii fără zahăr nu aduc niciun beneficiu pe termen lung în scăderea greutății corporale la adulți sau copii
Sursa foto: jcomp/Freepik

O recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru controlul greutății sau pentru reducerea riscului de boli netransmisibile (BNT) a fost emisă luni, 15 mai, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Agerpres.

Îndulcitorii fără zahăr nu aduc beneficii pe termen lung în scăderea greutății corporale

Îndulcitorii fără zahăr nu aduc niciun beneficiu pe un termen lung în reducerea grăsimii corporale la copii sau adulți, potrivit constatărilor unei revizuiri sistematice realizate de ghidul OMS.

Utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor fără zahăr poate avea efecte nedorite, printre care diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu ajută la controlul greutăţii pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele şi băuturile neîndulcite”, a spus Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară.

„NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutriţională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceaţa dietei, cât mai devreme în viaţă, pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea”, a mai spus directorul OMS.

Recomandarea emisă de OMS este aplicabilă tuturor persoanelor, exceptând persoanele cu diabet preexistent și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri şi care se găsesc în alimente şi băuturi fabricate sau vânduţi pentru a fi adăugaţi la alimente şi băuturi de către consumatori, potrivit sursei citate.

Îndulcitorii fără zahăr includ, de obicei, acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharina, sucraloza, stevie şi derivaţi de stevie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`