OMS, despre valul doi de coronavirus: „Comparăm cu gripa spaniolă, responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”

OMS, despre valul doi de coronavirus: „Comparăm cu gripa spaniolă, responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd von Jutrczenka

OMS vine cu un avertisment sumbru: al doilea val de coronavirus poate avea un impact nimicitor asupra populației planetei, iar milioane de oameni și-ar putea pierde viața din cauza virusului.

„Comparăm cu gripa spaniolă, care s-a comparat la fel cu Covid: a scăzut în vară și a revenit puternic în septembrie și octombrie, fiind responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, a declarat dr. Ranieri Guerra, director general adjunct al OMS, citează CNN, în contextul în care multe țări încep să relaxeze măsurile de restricție.

OMS: Săptămâna viitoare ne așteptăm să ajungem la 10 milioane de cazuri de coronavirus la nivel mondial

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că se așteaptă ca numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial să depășească săptămâna viitoare pragul de zece milioane:

„În prima lună de epidemie, mai puțin de 10.000 de cazuri au fost semnalate Organizației Mondiale a Sănătății. Luna trecută, au fost raportate aproape patru milioane. Săptămâna viitoare ne așteptăm să ajungem la zece milioane”, a declarant acesta într-o conferință.

Și Michael Ryan, director pentru probleme de urgenţă sanitară al OMS, a menționat că vârful pandemiei nici nu a fost atins încă în unele părți ale Americii:

„Pandemia pe continentul american se manifestă foarte puternic, mai ales în America Centrală şi de Sud. Am constatat o tendinţă îngrijorătoare, cu multe ţări care înregistrează creşteri între 25% și 50% în cursul ultimei săptămâni. Din păcate, pandemia în multe ţări de pe continentul american nu a atins vârful”.

Oficialii UE urmează să decidă ce țări vor fi supuse restricțiilor de călătorie, după ce țările își vor redeschide granițele pentru călătoriile internaționale.

Când ar putea apărea al doilea val de COVID-19

Cel mai probabil, al doilea val de infectare cu noul coronavirus va apărea peste câteva luni, avertizează experții în sănătate, potrivit bfmtv.com. Acesta este verdictul unui grup format din medici experți în sănătate.

De asemenea, OMS a îndemnat administrațiile naționale să mențină eforturile pentru a limita răspândirea COVID-19, explicând că pandemia de coronavirus s-a înrăutățit la nivel global.

„La peste șase luni de la debutul pandemiei nu este momentul pentru nicio țară să ia piciorul de pe pedală”, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, potrivit Reuters, atrăgând atenția asupra faptului că pandemia este în accelerare.

„Lumea este într-o fază nouă şi periculoasă. Există un risc crescut deoarece multe persoane nu mai doresc să fie izolate în casele lor, iar guvernele sunt dornice să îşi redeschidă societăţile şi economiile. Facem apel la toate statele şi toţi oamenii să manifeste vigilenţă extremă”, a mai declarat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`