OMS decide nivelul de alertă privind infectarea cu variola maimuței. Care sunt primele simptome ale infectării?
Organizația Mondială a Sănătății urmează să facă un anunț important sâmbătă. Directorul general va decide dacă există motive întemeiate pentru de a ridica alerta privind infectarea cu variola maimuței la cel mai înalt nivel: urgență sanitară mondială. Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că există „îngrijorări serioase cu privire la amploarea și viteza actualului focar”, potrivit washingtonpost.com.
Focarul de cazuri de variolă a maimuţei afectează acum peste 15.800 de persoane din 72 de ţări, conform datelor oferite de centrele pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA.
Comitetul întrunit la Casa Albă a fost decis primele măsuri împotriva răspândirii virusului variolei maimuței: supravegherea atentă a pacienților, urmărirea contactelor, izolarea și spitalizarea.
Cum se transmite variola maimuței?
Variola maimuță se transmite prin atingere și începe cu simptome asemănătoare gripei, înainte ca pe piele să apară leziuni pline de lichid, care pot lăsa în urmă cicatrici permanente. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, iar pacienții se recuperează în trei săptămâni, virusul poate fi fatal și reprezintă un risc mai mare pentru gravide sau pentru cei cu un sistem imunitar slăbit. Comitetul a remarcat că variola maimuțelor circulă în mai multe țări africane de zeci de ani și a fost neglijată în ceea ce privește cercetarea, atenția și finanțarea – un punct care i-a determinat anterior pe unii experți să sugereze un standard dublu în răspunsul la focarul din Europa.