Virusul COVID-19 a infectat peste 4,3 milioane de persoane la nivel global, luând totodată și viețile a peste 290.000 de oameni.
În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus ar putea deveni endemic, precum virusul HIV sau rujeola, solicitând totodată „un efort masiv” pentru combaterea acestuia, notează The Guardian.
Mike Ryan, expertul în probleme de urgență al OMS, a precizat că „acest virus poate deveni un alt virus endemic în comunitățile noastre și este posibil să nu mai plece niciodată”
„Cred că este important să fim realiști și nu cred că cineva poate prezice când va dispărea această boală. Nu cred că exista promisiuni și nici date.Această boală poate să devină o problemă pe termen lung sau să nu fie”, a mai completat expertul, precizând că lumea are un anumit control asupra modului în care se confruntă cu boala.
OMS mai atrage atenţia că, după mai mulţi ani în care speranţa de viaţă a oamenilor a crescut constant, progresul poate fi ameninţat de COVID-19.
Mai exact, de la începutul acestui secol, speranţa de viaţă a crescut în medie cu 5,5 ani (ajungând de la 66,5 la 72 de ani), însă acest progres poate fi ameninţat de contextul actual, notează OMS într-un raport publicat miercuri.
„Oamenii trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi, însă din păcate acest progres este prea lent pentru a putea atinge Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă care vor înregistra un regres din cauza COVID-19″, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Organizația Mondială a Sănătății a mai analizat dezvoltarea sistemului medical şi resursele disponibile în prevenirea unor boli precum SIDA, malaria sau tuberculoza.
Astfel, s-a constatat stagnarea progreselor în domeniul imunizării, dar și insuficienţa numărului de medici şi costurile prea mari ale tratamentelor.
„Pandemia a reiterat necestitatea urgentă ca toate ţările să investească în sisteme sanitare puternice, fiind cea cea mai bună apărare împotriva unor epidemii precum cea de COVID-19 şi altor ameninţări cu care omenirea se confruntă în fiecare zi”, a mai precizat directorul general al OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, a mai avertizat despre riscurile reîntoarcerii la blocare dacă țările care ies din restricții nu gestionează tranzițiile „extrem de atent și într-o abordare pe etape”, precizând totodată că acestea ar trebui să fie pregătite pentru a le restabili dacă va apărea un al doilea val de îmbolnăviri.
În plus, chiar dacă răspândirea virusului este ținută sub control, comunitățile trebuie să continue să urmeze măsuri de distanțare socială și igienă, iar testarea cazurilor suspecte trebuie să continue, în ciuda dificultății guvernelor de a menține măsurile restrictive, din motive sociale, psihologice și economice, a mai afirmat directorul OMS.
Declarația vine în contextul în care multe țări au început deja să relaxeze o parte din măsurile impuse de starea de urgență, încercând să găsească un echilibru între stoparea răspândirii virusului și adoptatea unor măsuri pentru relansarea economiilor afectate de criza fără precedent.