Organizația Mondială a Sănătații a lansat un apel la acțiuni „urgente” pentru a preveni răspândirea variolei maimuței în Europa. Agenția sanitară a ONU spune că numărul cazurilor de pe continent s-a triplat în ultimele două săptămâni, transmite WION.
„Astăzi, intensific apelul meu către guverne și societatea civilă ca să sporească eforturile în următoarele săptămâni și luni pentru a împiedica variola maimuței să se stabilească pe o arie geografică în creștere. Acțiunile urgente și coordonate sunt imperative dacă vrem să depășim cumpăna în cursa pentru a inversa răspândirea în desfășurare a acestei boli”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri Kluge.
Potrivit WION, în majoritatea țărilor europene în care au fost depistate cazuri de variola mai maimuței, bilanțul a ajuns deja la trei cifre.
Tot în această săptămână, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus se arată „îngrijorat” de „transmiterea susținută” a virusului variolei maimuței.
„Sunt îngrijorat de transmiterea susținută, deoarece sugerează că virusul se stabilește și ar putea ajunge la grupurile de mare risc, inclusiv la copii, la imunocompromiși și la femeile gravide”, afirma oficialul într-un dialog cu reporterii.
Săptămâna trecută, OMS a reunit un comitet de experți pentru a decide dacă variola maimuței constituie o așa-numită urgență sanitară publică de îngrijorare internațională (PHEIC), cel mai mare nivel de alarmă pe care îl poate institui organizația.
În România, numărul cazurilor confirmate de variola maimuței a ajuns la 11. Ultimele două îmbolnăviri au fost raportate miercuri, 29 iunie.
„Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 25 de ani și 42 de ani. Amândoi sunt din București. Pacienții au o stare de sănătate bună și se află în izolare la domiciliu. Unul dintre bărbați este contact direct cu un alt pacient diagnosticat cu variola maimuței”, spunea Ministerul Sănătății.