EXCLUSIV // Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă statelor să reanalizeze testele aplicate pacienților care, înainte ca noul coronavirus să fie confirmat oficial, au fost diagnosticați cu pneumonie. Asta după ce un raport oficial indică faptul că, în Franța, COVID-19 ar fi apărut în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât se credea până acum. Cel puțin așa rezultă în urma analizării testelor prelevate de la un pacient care a fost tratat de pneumonie pe data de 27 decembrie, dar care ar fi fost de fapt infectat cu COVID-19, cu aproape o lună înainte ca guvernul francez să confirme primele cazuri.
În acest context, renumitul medic Adraian Marinescu, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infectioase „Matei Balş”, a explicat pentru B1.RO cum ar putea fi analizate astfel de cazuri și în România și în ce măsură există posibilitatea ca noul coronavirus să fi circulat mai devreme.
“Dacă cineva a trecut prin boală, indiferent că a avut pneumonie sau nu, se poate face testul serologic care îmi va arăta pe baza anticorpilor dacă persoana respectivă chiar a avut boala înainte. Adică ar trebui să aibă anticorpii protectori de tip IgG care să îmi arate că și el în trecut a avut boala în trecut și că nu mai are acum. Asta se poate afla ușor, prin intermediul testului serologic”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
“Posibilitatea aceasta rămâne mereu ca fiind valabilă. Însă nu știu dacă e posibil cu mult timp înainte, ci mai înainte. Așa cum în China, lucrurile au început ceva mai devreme, pentru că au fost persoane asintomatice care au fost primii infectați, la fel probabil că s-a întâmplat și în România dar nu cu mult timp înainte. Dacă în cazul nostru vorbim despre sfârșitul lui februarie, poate cu două săptămâni înainte sau trei. Mereu poate exista un decalaj, în orice țară se poate întâmpla asta”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu.
Amintim faptul că boala identificată drept COVID-19 a fost raportată pentru prima dată de către autoritățile chineze la OMS pe data de 31 decembrie și nu s-a crezut că ar fi putut fi răspândită în Europa până în ianuarie.
„Raportul din Franța oferă o imagine cu totul nouă cu privire la evoluția COVID-19”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o informare ONU, la Geneva, referindu-se la raportul francez.
Descoperirile ajuta la înțelegerea mai bună a modului în care a circulat virusul potențial al COVID-19, a adăugat el, susținând că alte cazuri anterioare ar putea să apară după analizarea probelor.
Până acum nu există nicio dovadă că virusul a apărut din altă parte decât Wuhan, China. Se crede în schimb, că în cazul pacientului francez care a fost infectat de COVID-19 fără să știe, dar pe care medicii l-au tratat pentru pneumpnie, că a existat o conexiune cu o altă persoană care a călătorit în China în decembrie înainte ca virusul să fie identificat sau raportat de autoritățile de la Beijing, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, potrivit nbcnews.com.
Cu toate acestea, posibilul pacient 0în Franța, un vânzător ce lucrează într-un supermarket, nu ar avea o legătură directă cu China sau o istorie a călătoriilor recente, iar experții spun că este nevoie de mai multe investigații în acest sens.
Lindmeier a încurajat alte țări să verifice înregistrările pentru cazurile de pneumonie de la sfârșitul anului 2019, deoarece acest lucru ar oferi o „imagine nouă și mai clară” a focarelor.
Întrebat despre originile virusului din China, Lindmeier a subliniat că este „într-adevăr, foarte important” să explorăm acest lucru.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, spune că țara sa are dovezi că noul coronavirus a ieșit dintr-un laborator din Wuhan, deși oamenii de știință au sfătuit OMS că este de origine animală.
„Este posibil să fie nevoie de misiuni suplimentare sau de o misiune specială (în China), așa că așteptăm cu nerăbdare acest lucru”, a spus Lindmeier.
Cel mai înalt expert în urgențe al OMS, dr. Mike Ryan, a declarat luni că șeful corpului de control a ridicat problema originilor virusului „la cel mai înalt nivel” în timpul unei misiuni OMS în China în ianuarie.