OMS avertizează că anumite relaxări de restricții ar putea fi premature: „Aș îndemna la prudență extremă în ridicarea completă a măsurilor”

Publicat: 07 07. 2021, 21:08
foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat guvernele, miercuri, să nu relaxeze restricțiile anti-coronavirus prea devreme. Potrivit OMS, Europa se confruntă cu o nouă creștere a numărului de infectări în contextul tulpinei Delta, cea mai adaptată dintre cele patru variante virale care provoacă îngrijorare.

OMS avertizează: Anumite relaxări de restricții ar putea fi premature

„Lumea se află într-un moment periculos în această pandemie”, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, potrivit Euronews.

„Anumite țări cu acoperire vaccinală ridicată plănuiesc acum să efectueze rapeluri în lunile care vin și renunță la măsurile sociale de sănătate publică, și se relaxează de parcă pandemia s-ar fi încheiat deja”, a adăugat oficialul.

„Cu toate acestea, pe fondul variantelor care se mișcă rapid și al unei inechități șocante în vaccinare, mult prea multe țări în multe regiuni ale lumii înregistrează creșteri intese în cazuri și internări”, mai spune directorul general al OMS.

„A fost o creștere de 33% (ca număr de infectări, n.r.) în regiunea europeană în ultima săptămână”, a avertizat și Michael Ryan, șeful OMS pentru situații de urgență.

„Să faci presupuneri că transmiterea nu va crește pe măsură ce ne deschidem datorită vaccinului este o premisă falsă”, susține Michael Ryan.

„Aș îndemna la prudență extremă în ridicarea completă a măsurilor sociale și de sănătate publică în acest moment, deoarece există consecințe pentru asta”, a mai afirmat responsabilul OMS pentru situații de urgență.

Michael Ryan a făcut aceste declarații în replică la o întrebare legată de decizia Regatului Unit de a ridica în 19 iulie restricțiile pe care le mai are în vigoare. Cele mai multe state europene au relaxat măsurile sanitare după luni de lockdown.

Există, totuși, și state care reinstituie măsuri restrictive pe „bătrânul continent”. Este cazul Portugaliei, care a impus vineri carantină de noapte în mai multe zone din țară. Totodată, o serie de regiuni spaniole au anunțat că vor restricționa viața de noapte, la doar câteva săptămâni după ce au relaxat măsurile de acest gen.

În România, unde la bilanțul de miercuri au fost anunțate 60 de cazuri noi, CNSU a adoptat Hotărârea nr. 44 din 7 iulie 2021, prin care propune oficial prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând din data de 12 iulie.