Organizația Mondială a Sănătății a declarat, marți, că tot mai multe dovezi că varianta sud-africană, Omicron, provoacă simptome mult mai ușoare, iar rata de spitalizare e în scădere, transmite Reuters, citat de către Agerpres.
„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud.
De asemenea, acesta a subliniat că transmisibilitatea variantei Omicron rămâne o problemă în țările ce au o rată de vaccinare scăzută, crescând substanțial riscul de spitalizare a persoanelor ce nu s-au imunizat împotriva virusului Sars-Cov-2.
Declarațiile lui Abdi Mahamud sunt în concordanță cu un studiu realizat în Africa de Sud, unde s-a demonstrat că simptomele provocate de către varianta Omicron sunt mult mai ușoare decât varianta Delta. Totuși, acesta a ținut să sublinieze că Africa de Sud s-ar putea să fie un caz izolat, deoarece populația țării este un tânără.
Chiar și așa, întrebat dacă este necesar un vaccin special împotriva variantei Omicron, Mahamud a precizat că este mult prea devreme pentru a se pronunța, iar această decizie necesită o coordonare globală, nu la latitudinea sectorului comercial.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că, până pe 2 ianuarie, în România au fost identificate 92 de persoane infectate cu tulpina Omicron a coronavirusului. Dintre acestea, doar 42 au istoric de călătorie în străinătate.
63 dintre cei confirmați cu Omicron erau vaccinați cu schema completă.
Până pe 2 ianuarie au fost raportate 8.086 secvenţieri, fiind confirmate 7.480 de infectări cu coronavirus: 1.722 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma, 5.632 cazuri cu varianta Delta şi 92 cu Omicron. Rata de confirmare a fost de 93%.