„Omoară totul în cale”: Poporul indigen din Amazon, distrus de incendiile de pădure record din Brazilia

Publicat: 03 10. 2024, 09:29
Sursa foto: Freepik

Raimundinha Rodrigues Da Sousa spune că comunitatea ei indigenă riscă să inhaleze atât de mult fum încât să fie ucisă: „Dacă aceste incendii continuă, noi, indigenii, vom muri”.

Peste 62.000 de kilometri pătrați de pădure amazoniană au ars deja anul acesta

Raimundinha Rodrigues Da Sousa conduce serviciul de pompieri voluntar pentru comunitatea indigenă Caititu din Amazonia braziliană. Se presupune că pământul lor este protejat de constituția braziliană. Dar a luat foc de mai bine de 15 zile.

Pentru grupul ei de pompieri, lupta este personală. „Astăzi ucide plantele, peste un timp vom fi noi, pentru că inhalăm atât de mult fum”, spune ea. „Este un foc foarte agresiv care ucide tot ce iese în cale.”

Tatăl ei, Ademar, spune pentru BBC că fumul constant i-a provocat probleme respiratorii. „Nu pot dormi din cauza lipsei de aer. Mă trezește, simt că mă înec”.

Amazonul a înregistrat cele mai grave incendii de pădure din ultimele două decenii. Peste 62.000 de kilometri pătrați au ars deja în acest an – o zonă mai mare decât țări precum Sri Lanka sau Costa Rica.

Lumea se bazează pe aceste păduri pentru a absorbi o mare parte din poluare. Însă aceste incendii înseamnă că acum chiar Amazonul emite cantități record de fum.

Cele mai multe incendii de aici sunt declanșate ilegal de oameni

Cele mai multe incendii de aici sunt declanșate ilegal de oameni, potrivit oamenilor de știință, poliției federale și guvernului: tăietori de lemne și mineri care caută să exploateze pământul din Amazon, sau fermierii care îl transformă în pășune.

Este mult mai rar ca incendiile să apară în mod natural în pădurea tropicală umedă.
Multe incendii invadează rezervele protejate sau terenurile indigene, fie prin scăpare accidentală de sub control, fie provocate de oameni ca încercări deliberate de a acapara pământul.

Raimundinha spune că atunci când brigada ei ajunge la locul unui incendiu, găsesc adesea sticle de benzină și chibrituri.
În timp ce vorbește, ea observă un alt pană de fum de la niște copaci.

Ea este sigură că a fost pornit în mod deliberat, deoarece tocmai au stins incendiile de acolo și au creat o barieră naturală pentru a opri răspândirea acesteia, prin îndepărtarea oricărei vegetații uscate din zonă.

Pădurea tropicală de aici abia își merită numele. Copacii încă în picioare sunt carbonizați și deformați ca niște bețișoare de chibrituri arse. Pământul este acoperit cu pulbere albă ca de resturile unui grătar.

Echipa ei încearcă să stingă flăcările cu furtunuri pe care le folosesc pentru a pulveriza apă, atașate de mici recipiente de plastic pe care le poartă ca rucsacuri. Apa este limitată, așa că trebuie să fie selective.

În ultimii ani, defrișările au încetinit în Amazon. Dar, în ciuda tentativelor de represiune din partea autorităților de stat, prezența statului pare minimă.

O parte din Amazon este deținută privată de persoane fizice sau companii. Proprietarii privați sunt obligați să conserve 80% din pădurea tropicală de pe terenul lor prin lege și pot dezvolta restul de 20%. Dar acest lucru nu este bine supravegheat.

O parte din terenuri este clasificată ca rezervație protejată deținută de stat sau ca rezervație indigenă. Unele terenuri nu au toate actele la zi – ceea ce înseamnă că nu este proprietate privată a nimănui și, de asemenea, nu a fost protejată ca rezervație.

Acele zone sunt deosebit de vulnerabile la acapararea terenurilor. În sudul statului Amazonas, minele, tăietorii de lemne și fermele sunt vizibile.