Omenirea nu va ajunge la imunitate de turmă în anul 2021, spun câțiva experți: „Nu vom reveni rapid la normal”

Omenirea nu va ajunge la imunitate de turmă în anul 2021, spun câțiva experți: „Nu vom reveni rapid la normal”
foto: Hepta.ro / Abaca Press / IPA/ABACA

Lansarea campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 în mai multe țări nu va genera imunitate de turmă față de pandemia globală în acest an, susțin câțiva experți în domeniul sanitar, care în susținerea ipotezei invocă accesul limitat pentru țările sărace, problemele de încredere manifestate de comunitate și eventuale mutații ale virusului, potrivit Reuters.

Omenirea nu va ajunge la imunitate de turmă în anul 2021, susțin câțiva experți

„Nu vom reveni rapid la normal”, a declarat Dale Fisher, președintele rețelei de alertă și răspuns la criză, din Organizația Mondială a Sănătății.

„Știm că trebuie să ajungem la imunitatea de turmă și că avem nevoie de asta într-o majoritate de țări, deci nu vom vedea asta în 2021”, a adăugat Fisher. „Ar putea exista anumite țări care ar putea să o realizeze, dar chiar și atunci asta nu va genera normal, mai ales în ceea ce privește controalele la frontieră”, a mai spus el.

Imunitatea de turmă se referă la o situație în care suficiente persoane dintr-o populație au imunitate la o infecție, astfel încât să răspândirea bolii să poată fi oprită efectiv.

Un alt expert, Pandu Riono, epidemiolog la Universitatea din Indonezia, susține că anumite guverne se bazează prea mult pe vaccinuri, ceea cearată că imunitatea de turmă nu poate fi atinsă la termen.

„Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluție pentru controlarea pandemiei, și uită că supravegherea, precum testarea… comunicările, educarea publicului în a practica comportament cu risc scăzut, este de asemenea importantă, pentru că vaccinul însuși are nevoie de timp pentru a acoperi majoritatea persoanelor care au nevoie de el”, a afirmat Pandu Riono.

Până astăzi, la nivel global, au fost depistate pe 90,7 milioane de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor a trecut de 1,94 milioane, în timp ce mai bine de 64,9 milioane de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate luni de Worldometer.

Aproape 2.000 de cazuri noi de COVID-19 în România

Până astăzi, 11 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 673.271 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, a precizat luni Grupul de Comunicare Strategică. Un numărde600.710 pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 16.725 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2au decedat.

Între 10 ianuarie, ora 10, și 11 ianuarie, aceeași oră, au fost raportate 71 de decese (48 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea și București.

În România, campania de vaccinare anti-COVID-19 a debutat în 27 decembrie, iar luni, 11 ianuarie, a fost vaccinat și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`