Olimpiada de la Paris schimbă gastronomia tipic franceză: Adio unt și foie gras, meniul va fi mai mult vegetarian

Olimpiada de la Paris schimbă gastronomia tipic franceză: Adio unt și foie gras, meniul va fi mai mult vegetarian
Sursă foto: Pixabay

Mediul este pus pe primul loc, Franța încearcă să revitalizeze imaginea globală a bucătăriei sale. Nu vor exista cartofi prăjiți pentru cei 15.000 de sportivi de la Jocurile Olimpice care din Franța, în iulie.

Vor fi servite aproximativ 45.000 de mese pe zi, 24/7 pe tot parcursul Jocurilor Olimpice și Paralimpice

În ceea ce se numește cel mai mare restaurant din lume – o fostă centrală electrică de 700 de metri lungime în inima Satului Olimpic – nu va exista nici foie gras, dar hot-dog-urile vegetariene și muesli cu quinoa vor abunda, potrivit New York Times.

Vor fi servite aproximativ 45.000 de mese pe zi, 24/7 pe tot parcursul Jocurilor Olimpice și Paralimpice, iar Stéphane Chicheri și Charles Guilloy, bucătarii responsabili, au lăudat lui. șaorma vegetariană, cartofii dulci condimentași cu za’atar și hummus-ul, murături din varză, falafelul de sfeclă roșie și vinetele la grătar presărate cu boia afumată.

Acest meniu este foarte departe de cele din bucătăria clasică franceză, cu sosuri elaborate și „suficient unt topit pentru a provoca tromboze unui regiment întreg”.

Dar acestea sunt jocuri olimpice în secolul 21 pe o planetă care se încălzește într-un ritm accelerat.
„Cartofii prăjiți sunt prea riscanți din cauza pericolului de incendiu legat de friteuzele cu grăsimi”, a explicat Guilloy. „Nu servim foie gras, pentru că bunăstarea animalelor ne preocupă pe toți și nu oferim avocado, pentru că e importat de la mare distanță și consumă multă apă.”

„Vom avea brânzeturi franțuzești, blanquette de vițel, dar cu un sos ușor, și bineînțeles baghete”, a spus Chicheri zâmbind. „Atleții vor putea chiar să învețe să facă pâine cu un maestru brutar.”

Aproximativ 500 de feluri de mâncare diferite vor fi servite la sala de mese a Satului Olimpic din Saint-Denis, la nord de Paris. Clădirea este în sine un tribut adus adaptării conștiente la mediu: o centrală electrică veche de aproape un secol, care a devenit un studio de film înainte de a fi transformată în ultimul an într-un restaurant gigant.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`