120 de condamnați în Marea Britanie, ZERO în România. Procurorul DIICOT care a ratat toți inculpații în „Academia de Trafic de Minori Țăndărei”, responsabil și pentru eșecul anchetei în dosarul de trafic de minore „Shanghai”

Publicat: 18 02. 2019, 08:54
Foto:pixabay.com

După nouă ani de proces, 26 de interlopi din Țăndărei, acuzați că au exploatat copii romi în Anglia, au fost achitați în România, după ce procurorul DIICOT Olga Vrânceanu a eșuat în a dovedi infracțiunile în instanță. În Marea Britanie, însă, 120 de inculpați au fost condamnați!

De aceeași albire a inculpaților s-a ocupat aceeași Olga Vrânceanu și în dosarul „Shanghai”, dar fără proces. Ea a spus instanțelor că 10 ofițeri români au protejat o rețea de mafioți chinezi, după care tot ea a clasat cazul, notează Libertatea.

Dosarul „Shanghai”: Un grup de mafioți chinezi, sprijiniți de interlopi și de ofițeri români, unii cu funcții înalte, a exploatat sexual, în anii 2003-2004, zeci de fete minore din România, la restaurantul și salonul de masaj „Shanghai”. Fetele au recunoscut 10 ofițeri români, unii din elita puterii forțelor de ordine. Printre aceștia: Generalul Alexandru Bureșin, șeful Brigăzii Antitero a SRI, colonelul SRI Gabriel Predoiu, fratele directorului executiv al SIE, Silviu Predoiu.

Procurorul DIICOT Olga Vrânceanu a trimis în fața instanței doar doi chinezi și doi români, care au primit pedepse minime. Toți mafioții condamnați sunt acum liberi, bine-mersi în România.

Ulterior, același procuror a clasat dosarul disjuns al celor 10 ofițeri protectori, „fără cercetări suplimentare”. După toate acestea, Olga Vrânceanu a fost avansată în DIICOT ca șef de secție.

Cazul ”Țăndărei”: În 2008, ofițerii britanici sesizează afluxul de cerșetori și infractori români de etnie romă, majoritatea copii. De partea română a acestui caz se ocupă procurorul Olga Vrânceanu. Britanici au salvat 272 victime ale rețelei, iar 120 de inculpați au fost condamnați. În România, după nouă ani de proces și 26 de inculpați nu există niciun vinovat în primă instanță.

Inițial, procurorul Olga Vrânceanu a încadrat faptele inculpaților, astfel încât pedepsele ajungeau chiar și la 20 de ani. Ulterior, însă, DIICOT a cerut schimbarea încadrării, pedepsele maxime ajungând acum la 5 ani de închisoare.

Dosarul a fost atât de bine făcut, încât a fost respins de două ori de către Tribunalul Harghita. La a doua retrimitere către DIICOT, Parchetul a făcut apel și a câștigat, la Curtea de Apel Târgu Mureș.
Procesul a început abia pe 25 februarie 2013, tot la Tribunalul Harghita, iar judecata a durat șase ani. Pe 12 februarie 2019, instanța a stabilit că toți cei 26 de inculpați sunt achitați sau se constată că faptele lor s-au prescris.