Olanda, noua destinație favorită de românii care vor să muncească în străinătate. Motivele sunt salariile mai mari decât în Italia sau Spania și condițiile de muncă mai avantajoase

Olanda, noua destinație favorită de românii care vor să muncească în străinătate. Motivele sunt salariile mai mari decât în Italia sau Spania și condițiile de muncă mai avantajoase
Foto simbol: Pixabay

Românii care preferă să lucreze în străinătate, pentru un loc de muncă mai bine plătit și, implicit, un trai mai bun, au descoperit o nouă destinație avantajoasă.

Dacă până de curând Spania, Germania, Italia sau Marea Britanie erau statele în care concetățenii noștri își căutau norocul, mai nou situația s-a schimbat. Un alt stat european cuată meseriași și oferă condiții mai bune de muncă, dar și salarii mai mari.

Olanda, noua destinație favorită de românii care caută să muncească în străinătate

Românii care își caută un loc de muncă în străinătate nu se mai orientează către Spania sau Italia, care până de curând se aflau în topul preferințelor lor. De asemenea, nici Marea Britanie sau Germania nu mai reprezintă o opțiune favorabilă pentru aceștia.

Noua destinație preferată de românii care aleg să muncească în străinătate este Olanda. Potrivit companiilor de recrutare, ce caută personal pentru firmele din străinătate, lucrătorii români încep să se reorienteaze spre Olanda, dar și spre alte state situate mai spre nordul Europei. Angajatorii olandezi oferă salarii mai mari decât în alte state, astfel că românii nu au ezitat și au ales să-și caute norocul aici.

În ceea ce privește firmele de recrutare din Regatul Țărilor de Jos (denumirea oficială a Olandei), acestea au înregistrat o creștere de peste 20% a cereilor de muncă venite din partea românilor ce doreasc să se stabilească în această țară.

Principalul motiv în ceea ce privește această preferință a românilor este reprezentat de salariile mai mari, dar și de condițiile de muncă mult mai avantajoase decât în alte țări.

Cât pot câștiga românii în Olanda

De exemplu, salariul unui lăcătuș poate ajunge, în funcție de calificare și de experiență, până la 3.000 de euro net, pe lună.

„Am observat o creștere a aplicațiilor pe care le avem. Suntem în căutarea sudorilor, lăcătușilor. Salariul minim ar ajunge pe la 1.400 de euro după toate cheltuielile, chirie, cazare și maximul până în 2.800-3.000 de euro net”, spune Lucian Marchevici, consultant recrutări, scrie evz.ro.

Majoritatea românilor care doresc să lucreze în străinătate se gândesc acum și la alte țări, pe care în trecut nici nu le luau în calcul. Chiar și cei care au lucrat până de curând în Spania sau Italia au migrat spre Olanda. De altfel, acestora le vine și mai ușor dat fiind că au mai făcut schimbări în viață și se pot adapta mai rapid la condițiile dintr-un nou stat.

În general, în momentul de față, un muncitor câștigă în Olanda cu aproximativ 5 euro mai mult, pe oră față de ce câștigă în Italia, așa că alegerea a fost destul de ușoară pentru mulți.

„În Italia se pornește undeva de la 8 euro pe oră și se ajunge la 11-12 euro, în condițiile în care ești un om bun, calificat. Aici un om bun, calificat ajunge undeva la 15 – b16 euro. Deci vorbim de o diferență de un 4 – 5 euro pe oră”, spune Alexandru Ținea, lăcătuș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:19 - Luca Reghecampf rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa Anamariei Prodan: „Ne folosește pe noi, copiii, ca pe un scut”
22:11 - Un șofer presupus beat era să spulbere caravana Kamalei Harris. Bărbatul spune că nu-și amintește cum a ajuns pe autostradă
22:06 - Diana Stoica (USR), despre acuzațiile lui Nicolae Ciucă la adresa PSD: Dacă este atât de grav ce plănuiește să facă PSD-ul, ce mai caută cu ei la Guvern? Nu înțeleg (VIDEO)
22:02 - Burduja acuză că mai multe ONG-uri blochează investițiile în sectorul energetic românesc: „Toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali sau nestatali” (VIDEO)
21:46 - Sebastian Burduja a spus motivele pentru care România a importat energie în primele 8-9 luni din acest an: Sunt mai multe cauze. 30 și ceva de ani, România nu a investit în producția de energie (VIDEO)
21:39 - Eva Mendes: „Nu am fost niciodată vreo mare actriță, nu am fost niciodată îndrăgostită de actorie”
21:32 - Burduja: „În ce privește pregătirea pentru iarnă, stăm bine, avem depozitele de gaz în supraplin” / Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor la energie (VIDEO)
21:26 - O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan
21:09 - Nicolae Ciucă a anunțat că dorește extinderea programului “O masă sănătoasă” în toate școlile din România și extinderea în toate județele a învățământului dual profesional, “cu campusuri de profil, unde elevii vor ieși cu o profesie”
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%