Țara te vrea, SIE te dorește. Iată câteva repere pentru cei care vor să devină ofițeri ai Serviciului de Informații Externe, de pe blogul lui Victor Kapra citire, dintr-un reportaj la o cafea cu niște acoperiți.
Spre deosebire de celelalte servicii secrete autohtone, SIE își desfășoară activitatea principală în afara teritoriului României. Culege informații secrete, economice și politice de interes național, răspunde de securitatea ambasadelor noastre și este implicat în acțiuni de combatere a terorismului și a crimei organizate.
Beneficiarii informărilor și analizelor SIE sunt în număr de 34, oficiali de rang înalt, începând cu președintele țării și premierul. Autoritatea care aprobă și coordonează activitățile SIE este Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Orice decizie a CSAT privitoare la activitatea SIE trebuie luată cu unanimitatea membrilor.
Pe scurt, SIE rezolvă două categorii de cereri: cele venite de la CSAT și solicitări de colaborare de la serviciile secrete partenere din străinătate, dar numai cu informarea CSAT.
Serviciul de Informații Externe este o instituție militară, dar 95% dintre angajați provin din instituții de învățământ universitar civil.
Ofițerii SIE sunt la bază istorici, geologi, ingineri, teologi, medici, juriști, foști jurnaliști.
Avem nevoie deoameni lucizi; cei care caută cu orice preț adrenalina nu sunt potriviți pentru misiuni.
Un element important în munca noastră este inteligența emoțională – capacitatea de a-ți recunoaște sentimentele și care îți permite să înțelegi comportamentul celorlalți. Plus imaginație, intuiție și capacitatea de a te descurca cu ce ai la îndemână.
Ofițerii români aflați în misiune pot fi uneori, de pildă, recepționeri la hotel, oameni care caută sabatic sensul vieții în regiuni exotice, membri ai unor grupări religioase sau simpli angajați ai unor companii.
Candidatul ideal este în jurul vârstei de 27 de ani – cel care și-a terminat studiile superioare (cu masterat sau fără, în funcție de departament) și a apucat să lucreze doi-trei ani după terminarea facultății.
Cei mai eficienți operativi sunt cei de formație tehnică, activitatea de spionaj presupunând multă creativitate, atenție la detalii, minuțiozitate, organizare, răbdare.
Vârsta maximă pentru a fi admis în rândurile ofițerilor SIE este de 35 de ani, pentru că pregătirea unui specialist capabil să lucreze la capacitate maximă și să ia decizii autonom este îndelungată, de obicei între opt și zece ani.
Condiții obligatorii: studii superioare și rezultate bune la testele psihologice (cel de inteligențăeste eliminatoriu), de cultură generală și medicale.
În anii de pregătire, ofițerii vor mai învăța cel puțin alte două limbi străine.
Salariul de recrut proaspăt ieșit din facultate se situează în jurul a 3000 de lei și crește cu timpul.
România este, prin SIE, în topul mondial nu doar la criptografie, ci și la criptanaliză.
Suntem foarte buni și serviciile românești se află pe locul 2 între statele NATO din perspectiva aportului informativ (cantitatea și calitatea informațiilor obținute).
În 20 de ani de activitate nu m-am plictisit niciodată la serviciu. Este ca un joc de șah palpitant.