Oficial: Deciziile de recalculare, distribuite din 16 august. Dorina Barcari a spus la ce trebuie să fie atenți pensionarii (VIDEO)

Publicat: 12 08. 2024, 18:54
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Poșta Română a dat un comunicat prin care anunță că începe distribuirea deciziilor de recalculare, din data de 16 august. Informează, așadar, că poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna aceste decizii de recalculare, începând cu 16 august, până pe 30 august.

La ce trebuie să fie atenți pensionarii atunci când le vin deciziile de recalculare

E foarte important să știți că trebuie să fiți la domiciliu, pentru că toate aceste decizii de recalculare vin cu confirmare de primire și doar dacă semnați, și aveți această confirmare de primire, ulterior veți putea să faceți diferite contestații sau încercări de a schimba cuantumul acestor pensii.

Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a avut o intervenție în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a spus la ce trebuie să fie atenție pensionarii și la ce să se uite, ca să verifice, în cazul în care vor să conteste.

“Trebuie să fie acasă, ca să vină poștașul să le dea plicul făcut de Poșta Română și ei să semneze. E o complicație dintr-asta.

Termenul de contestație este o chestie care poate fi ignorat, pentru că e vorba de un drept imprescriptibil, care nu poate fi condiționat nici de timp, nici de altceva și în orice secundă în care un pensionar constată o eroare, o poate semnala. Problema este că atât timp cât tu nu ai buletinul de calcul la dispoziție, ai doar, eventual, o listă, nu știu dacă ei dau acum odată cu decizia și lista, nu văd ce poți să contești decât dacă ți-a greșit numele pe foaia deciziei, pentru că hârtia aia este un act administrativ informativ, nu e dreptul în sine. Deci sunt niște lucruri încurcate aici și nu văd de ce le lasă așa, că nu poți să contești decât în 45 de zile. E o aiureală. E dreptul tău pe care tu ți-l aperi și pe care ai dreptul să-l aperi oricând și în orice situație”.

Barcari a fost întrebată dacă pensionarii pot să-și verifice în vreun fel punctele acelea legate de contributivitate, stabilitate.

“Se pot verifica, în situația în care, odată cu decizia ar veni și lista cu datele extrase din înscrisurile de muncă, pe care să le coroborezi cu notațiile de pe decizie, însă lucrurile sunt destul de laborioase și îți trebuiesc niște noțiuni ca să le poți face și nu le au toți”.

Unde trebuie să meargă pensionarii, prima dată, în cazul în care constată erori

Dorina Barcari a fost chestionată dacă pensionarii ar trebui să meargă pentru prima dată la Casa Județeană de Pensii, în cazul în care constată erori

“Da, trebuie să meargă în ordine ierarhică, să demonstreze că au încercat să-și rezolve problema direct la Casa de care aparțin și pe urmă se merge în instanță”.