Chiar dacă în calendare ne apropiem de luna noiembrie, pe litoralul românesc temperaturile sunt aproape ca vara. Apa Mării Negre nu a fost, în ultimii 50 de ani, la fel de caldă ca în această perioadă, când se înregistrează 20 de grade.
Potrivit specialiștilor, aceste temperaturi ridicate ajută la dezvoltarea florei și faunei.
Biologii marini sunt de părere că schimbarea climatică de pe litoralul Mării Negre este una de referință.
„De 50 ani, de când se înregistrează în mod științific temperatura apei mării, nu s-au obținut rezultate atât de ridicate pentru luna octombrie. Populațiile de pește sunt diferite. Acum sunt pești de apă caldă, care ar fi trebuit să dispară. Este stavrid în cantitate foarte mare, lufăr, chefal, specii mediteraneene care au venit în această perioadă”, a spus Adrian Bâlbă, biolog marin.
„Se prinde bine acum că încă nu s-a răcit vremea și Marea Neagră a început să aibă mai mult pește. Se apropie foarte mult de mal”, a declarat Sorin Mănăilă, președintele Federației ROMFISH, potrivit stirileprotv.ro.
Dacă în unele momente ale sezonului estival apa mării nu a înregistrat mai mult de 15 grade din cauza curenților, în perioada aceasta, apa mării se menține la 20-21 de grade.
„Beneficiem în continuare de un avans de masă de aer de origine tropicală cu caracteristicile lui, temperaturi ridicate și în continuare ne așteptăm ca temperaturile să crească progresiv”, spus Mia Stamate, meteorolog.