Octavian Jurma: „Varianta Delta afectează și tinerii, fiind mult mai agresivă și mai infecțioasă”

Publicat: 01 07. 2021, 20:42
Octavian Jurma

Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit, la Dosar de politician, despre valul patru al pandemiei, dar mai ales despre importanța conștientizării pericolului tulpinei Delta de SARS-CoV-2, din ce în ce mai răspândită în Europa.

„Dacă valul patru va fi însoțit și de un val de decese, va fi extrem de costisitor. Să nu uităm că avem două componente de pandemie, avem valul de infectări (…), dar și o tulpină foarte agresivă, care este mult mai infecțioasă ca tulpina britanică și provoacă un tablou clinic mai grav.

Afectează și tinerii, deci va atinge emoțional mai tare. Această boală poate să fie prevenită doar prin vaccinare. Știm că vaccinul Pfizer și Moderna sunt protective inclusiv față de tulpina Delta (…) Din păcate doar 30% din populația vulnerabilă s-a vaccinat în România”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma, pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

EMA: Toate vaccinurile COVID aprobate în UE sunt eficiente și împotriva variantei Delta

Două doze de vaccin împotriva Covid-19 par să ofere protecție împotriva variantei Delta cu răspândire rapidă, a declarat joi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), scrie barrons.com.

Evaluarea optimistă a venit atunci când Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că varianta coronavirusului observată pentru prima dată în India ar putea alimenta un nou val de cazuri în Europa. În ceea ce privește situația din România, această variantă nu stă la baza unei transmiteri comunitare în acest moment, potrivit INSP.

Șeful strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavaleri, a declarat că autoritatea de control sanitar din Amsterdam este „conștientă de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta.

„În acest moment se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv împotriva variantei Delta”, a spus el.

„Datele emergente din dovezile reale arată că două doze de vaccin sunt suficiente împotriva variantei Delta”.

Testele de laborator au arătat, de asemenea, că anticorpii din vaccinuri au reușit să neutralizeze Delta „deci acestea sunt vești foarte liniștitoare”.