Octavian Jurma: Între siguranța copiilor și relaxarea adulților, am ales-o pe cea din urmă. Până la finalul lunii am putea avea 400 – 500 de copii internați cu COVID, din care 40 – 50 la ATI. Într-o lună, numerele se pot dubla

Publicat: 20 09. 2021, 12:05
Actualizat: 20 09. 2021, 13:20
Foto: Octavian Jurma / Facebook

Cercetătorul Octavian Jurma a acuzat autoritățile că au ales relaxarea adulților în detrimentul siguranței copiilor, iar rezultatul se vede tot mai clar. Evoluția internărilor în rândul minorilor e în creștere accelerată, iar până la finele lunii am putea avea între 400 și 500 de copii internați în spitale cu COVID-19, din care 40 – 50 la ATI. Într-o lună, aceste numere se pot dubla. „Daca nici datele astea nu te pot convinge ca infectia e mult mai periculoasa decat vaccinul pentru copilul tau, nimic nu o sa te poata convinge”, a mai susținut Jurma.

Octavian Jurma, despre cazurile de COVID-19 în rândul copiilor

„Am acceptat cu prea mare usurinta moartea parintilor si bunicilor ca pret pentru relaxarea nostra. Astfel incat pe masura ca pandemia, ca un pradator iscusit, termina de devorat pe cei mai vulnerabili de la capatul vietii, incepe sa indrepte spre cei mai vulnerabili de la inceputul vietii.

Din nefericire, din combinatia prezentei obligatorii a copiilor in clase si absenta obligatiei adultilor de a le asigura siguranta maxima posibila, face ca infectarea copiilor sa devina aprope o obligatie in valul 4-Delta. Intre siguranta copiilor si relaxarea adultilor, am fost din nou de partea adultilor iresponsabili. Consecintele se vad deja”, a scris Octavian Jurma, pe Facebook.

cesta a precizat că minorii din România sunt mai vulnerabili la COVID-19 decât media europeană deoarece în țara noastră prevenția e complet ignorată, obezitatea e epidemică și orașele nu au terenuri de sport libere pentru cei mici.

„Observam ca din pacate si evolutia internarilor in randul minorilor are o crestere accelerata. Astfel am incheiat aceasta saptamana cu 201 de copii internati in spitale si o crestere medie cu 60% fata de saptamana trecuta
Este insa un pret pe care tot mai multe familii din Romania il platesc pentru marea noastra relaxare, din care nu suntem in stare sa iesim nici macar acum in ceasul al 13-lea. Astfel am incheiat aceasta saptamana cu 18 copii internati la ATI si o crestere medie cu 81% fata de saptamana trecuta.

Pana la finalul lunii, daca trendul nu scade, vom avea intre 400 si 500 de copii internati in spitale, din care 40 si 50 la ATI. In 4 saptamani aceste numere se pot dubla din nou”, a mai scris Jurma.

Potrivit specialistului, COVID-19 rămâne o boală mult mai ușoară pentru tineri decât pentru vârstnici, iar minorii reprezintă 0.2% din totalul celor internați. Pe de altă parte, odată ajunși în spital, prognosticul e doar de 2x mai bun decât al adulților.

Pe hârtie, România are circa 100 de paturi la Terapie Intensivă pentru copiii cu COVID-19, dar autoritățile spun că aceștia pot fi internați și în secțiile ATI COVID pentru adulți. Problema este că și acestea se umplu, în contextul în care numărul de infectări crește într-un ritm accelerat.