Octavian Jurma: Internările la Terapie Intensivă au tendința să rămână mult mai mult în spital / O să avem nevoie de 1.600 de paturi de ATI ca să ținem pasul cu pandemia (VIDEO)

Octavian Jurma: Internările la Terapie Intensivă au tendința să rămână mult mai mult în spital / O să avem nevoie de 1.600 de paturi de ATI ca să ținem pasul cu pandemia (VIDEO)
foto simbol: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Epidemiologul Octavian Jurma a declarat, vineri, pe B1 TV, că varianta britanică a coronavirusului explică de ce al treilea val pandemic a debutat mai repede decât se așteptau specialiștii. Diferența reală între cele două valuri, spune medicul, este că atunci am pornit de la 500 de cazuri de COVID-19 la ATI, în timp ce de această dată s-a început de la 900, context în care era de așteptat să fie atins un nou record negativ din acest punct de vedere.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Octavian Jurma, pe B1 TV, despre evoluția pandemiei de COVID-19 la nivel național și situația de la ATI

Întrebat dacă și circulația noilor tulpini de SARS-CoV-2 poate avea legătură cu umplerea secțiilor de ATI, Octavian Jurma a explicat: „Da, această tulpină explică de ce valul trei a debutat mai devreme decât ne așteptam. Ne-am obișnuit să avem cam o pauză de șase luni între valuri, pentru că după șase luni imunitatea dobândită în urma infecției cu virusul natural începe să scadă. Aceasta este și diferența cea mai mare între imunitatea naturală și cea cu vaccin, care este pe o perioadă mult mai lungă. O altă problemă este că internările în ATI au o tendință să rămână mult mai mult timp în spital. Vedeți și dumneavoastră că diferența reală între valul doi și valul trei este că atunci am pornit de la 500 de cazuri pe ATI, deci am avut timp să creștem până s-au umplut secțiile, cam la vârful valului, la 10.000 de cazuri, dar în valul trei am debutat la 900 de paturi, deci am adăugat mult mai puține cazuri la ATI ca să depășim.

„M-am așteptat ca săptămâna aceasta să depășim recordul de internări la ATI, care a fost de 1.299 de cazuri în decembrie, și am văzut și intervenția domnului Cîțu, care cerea 1.600 de paturi, cam aceasta este prognoza la care mă uit și eu pentru sfârșitul lunii martie. O să avem nevoie cam de 1.600 de paturi ca să ținem pasul cu pandemia așa cum este ea acum, în care creșterea la ATI este cam de 10% săptămânal”, a adăugat cercetătorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`