Problema, a spus Jurma, este că politicienii, prin discursurile lor, le-au creat oamenilor iluzia că vaccinul are eficiență de 100% și că el singur poate pune punct pandemiei. În fapt, vaccinul are o eficiență de 90%, deci sunt persoane care, după vaccinare, tot nu dezvoltă anticorpii necesari și nu sunt ferite de formele grave de boală.
Octavian Jurma a mai spus că o altă greșeală este că vaccinarea trebuia să meargă mână în mână cu alte măsuri de prevenție anti-COVID, fapt ce nu s-a întâmplat.
Specialistul a mai spus că ritmul de răspândire a coronavirusului în acest moment în România e chiar mai rapid decât a anticipat el.
Declarațiiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Talk B1”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Din păcate, într-adevăr, strategia de comunicare în România a fost absolut catastrofală și e principalul motiv pentru care suntem în situația în care suntem. Inclusiv în privința vaccinului s-au folosit din punct de vedere al reclamelor, dar mai ales la nivelul comunicării politice… Ni s-a spus că vaccinul e un panaceu, adică ne vaccinăm și am scăpat de pandemie. S-a dat cumva de înțeles că protecția va fi de 100%, că vom fi invulnerabili, iar acum lumea se întreabă de ce mor.
Un vaccin are eficiență de 90%, asta însemană că doar în nouă din zece persoane va induce o imunitate robustă, care ne va proteja de o formă gravă de boală și de moarte. Dacă ne uităm la statistici, vedem că din cei 21 de pacienți confirmați Delta, avem două decese, ceea ce înseamnă că ne încadrăm cumva în această marjă de eroare și e foarte posibil ca acești pacienți, dacă li s-ar fi măsurat anticorpii, am fi aflat că, de fapt, vaccinul în cazul lor nu a indus imunitatea la care speram.
Acest lucru se va repeta și trebuie să ne așteptăm și să comunicăm mai rațional. Vaccinul ne oferă o imunitate unui procent dintre noi. E o ruletă rusească în privința acest virus. Știm sigur că incidența deceselor e mult mai mare decât în cazul celor vaccinați. Vedem că doar 10% dintre cei vaccinați sunt printre cei decedați. Asta înseamnă că 90% dintre cei decedați sunt nevaccinați.
Vaccinul ne pune într-o zonă sigură, nu atât de sigură cum am sperat. De asta vaccinarea ca mijloc de prevenție a bolii trebuie conbinat cu mijloacele atât de hulite non-farmaceutice: izolare, testare, carantină în zonele de focare. Numai că noi am exclus încă de anul trecut aceste măsuri.
Acum vedem că și campania de vaccinare e un eșec, asta e incontestabil. E important să ni-l asumăm ca eșec, pentru că noi nu învățăm decât din eșecuri. Dacă noi declarăm succes un eșec, atunci n-o să învățăm nimic din el.
Sunt foarte îngrijorat de evoluția curentă. Datele de azi le așteptam abia săptămâna viitoare. Săptămâna viitoare o să ne așteptăm la cifre mai apropiate de 800 pe zi”, a declarat Octavian Jurma, pentru B1 TV.