Un picnic poate deveni o catastrofă prin simplul fapt că la nivelul primăriilor nu există nicii măcar acele linii parcelare care să delimiteze răspândirea incendiilor, a avertizat Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu și fost comisar-șef al Gărzii de Mediu, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
Expertul spune că Delta Dunării „e o zonă în care deseori avem incendii”.
„ Dacă ne uităm pe harta incendiilor livrată de sateliții NASA, frecvent avem incendii în România în zonele protejate, în zonele cu acces dificil. Să nu vă închipuiți că e ușor să salvezi câteva bărci sau zeci de bărci cu turiști, în zona Deltei, în stuf, turiști care merg să viziteze zona Deltei. Sunt și alte locații, de asemenea, cu mulți turiști, cu mulți oameni care ies, de exemplu, în weekenduri la picnic și care pot deveni o catastrofă, prin simplul fapt că, de exemplu, la nivelul primăriilor nu există nici măcar acele linii parcelare, arături cu tractorul, care să delimiteze răspândirea acestor incedii”, a adăugat Octavian Berceanu.
„Mai mult decât atât, putem avea incendii de pădure, care și ele sunt devastatoare și sunt extraordinar de greu de stins, aproape imposibil de stins prin mijloacele pe care le avem la îndemână”, a explicat el.
„Ce trebuie văzut mai departe este faptul că autoritățile din România foarte rar amendează piromanii, foarte rar găsesc vinovații acestor incendii. Practic, nu există vinovat, cu toate că la nivel european suntem campionii absoluți ai suprafețelor incendiate cu bună știință. Imaginați-vă că, anul trecut, din 160.000 de hectare incendiate spontan sau cu voința cetățenilor, 140.000 s-au incendiat în doar două luni ale anului trecut. Aproape în totalitate au fost incendii făcute cu mâna omului, nu cum vedem în celelalte țări europene, în Grecia, în Spania, în Portugalia, în Italia, incendii devastatoare provenite din autoaprinderea vegetației”, a continuat Octavian Berceanu.
„Încă o dată, noi nu suntem pregătiți (…). Este foarte ușor să mergi cu pompierii lângă București, dar eu am fost în teren și sunt zone unde țăranii, oamenii, cei care aveau case ieșeau cu măturoaie, ieșeau cu lopeți, cu tractoare să are, ca nu cumva să le ardă gospodăriile și să fie arse suprafețe mari în zona locuibilă”, a mai spus fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu.