Octavian Berceanu: Tensiunea în gestionarea relației om-urs a crescut foarte mult. Au avut interes să crească foarte mult, pentru că o mare parte din parlamentari sunt și vânători (VIDEO)

Octavian Berceanu: Tensiunea în gestionarea relației om-urs a crescut foarte mult. Au avut interes să crească foarte mult, pentru că o mare parte din parlamentari sunt și vânători (VIDEO)
Foto ilustrativ: Pixabay

Tensiunea în gestionarea relației om-urs a crescut foarte mult, a declarat Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Octavian Berceanu, pe B1 TV, despre problema urșilor

Întrebat despre posibilitatea de a fi făcut un recensământ al urșilor, fostul șef al Gărzii de Mediu a spus: „În cazul nostru, un număr fix nu are niciun fel de reprezentativitate în anatomia interacțiunii dintre usr și om. Hai să ne uităm peste gard ce se întâmplă în alte țări! În momentul în care ai foarte multe pagube produse de urs, trebuie să relochezi sau să împuști urșii respectivi și să achiți niște pagube către oameni”.

„Din câte am văzut eu în teren, statul a ratat partea asta de a achita pagubele produse de urs către oameni, dacă vorbim de pagube agricole, materiale, animale, și atunci tensiunea în gestionarea relației om-urs a crescut foarte mult. Au avut interes să crească foarte mult, pentru că o mare parlamentari sunt și vânători. Asta am văzut-o în decursul anilor”, a adăugat specialistul în politici de mediu.

Octavian Berceanu: Nu au venit cu măsuri de prevenție

„Pe de altă parte, mă uitam că, în anexa documentului respectiv, 40% din urșii care urmează să fie împușcați sunt în Harghita, Covasna și Mureș, și doar mai mică parte, acum văd că s-a modificat, la Prahova erau doar 16 urși. Pe fondul respectiv de vânătoare, unde zilnic urșii coborau la tomberoane, la Asociația Cinegetică Sinaia, ei n-au înaintat niciun număr de urși, nici măcar unu, deci nu i-a interesat pur și simplu managementul acestei specii”, a continuat Octavian Berceanu.

„I-a interesat mai mult să existe conflicte, pentru că nu au venit cu măsuri de prevenție. Încă nu au acele containere care să protejeze împotriva urșilor, să nu mai poată să își extragă mâncare de acolo. Încă nu garduri electrice puse. Încă n-au camere cu infraroșu”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`