Octavian Berceanu: Pe litoralul românesc și bulgăresc au ajuns foarte multe resturi de construcții / Garda de Mediu nu are sprijin juridic să amendeze ale instituții sau vapoarele care aruncă deșeuri (VIDEO)
Pe litoralul românesc și pe cel bulgăresc au ajuns foarte multe resturi de construcții, a atras atenția Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu și comisar-șef al Gărzii de Mediu, vineri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.
Octavian Berceanu, pe B1 TV, despre Garda de Mediu și situația de pe litoral
Întrebat despre bucățile de lemn care au ajuns în zona românească a Mării Negre după distrugerea barajului ucrainean Nova Kahovka, Octavian Berceanu a confirmat: „Într-adevăr, sunt foarte multe resturi de materiale de construcții, resturi de construcții, resturi de case, de componente auxiliare din gospodării. Toate astea au ajuns pe malul Mării Negre, pe litoralul românesc și bulgăresc, și cumva ar fi trebuit să avem niște acțiuni din partea autorităților care să curețe, nu să aștepte să ajungă în Bulgaria și spre Turcia aceste resturi. Faptul că nu au intervenit este foarte clar, având în vedere că au ajuns la mal și mine marine, nu doar resturi pur și simplu din construcții”.
„Există un vid legislativ prin care oamenii legii își pot impune legea – și un vid de dotări. Aceleași lucruri se întâmplă și la Garda de Mediu. Dacă merg comisarii de mediu și vor să impună legea pe teren cu jandarmii, pot fi dați în judecată, nu există niciun sprijin, de exemplu, juridic și nu există niciun sprijin ca aceștia, de exemplu, să meargă și să amendeze alte instituții ale statului sau vapoarele care aruncă deșeuri și apele de santină în Marea Neagră și poluează”, a explicat Octavian Berceanu.
„Cumva instituțiile statului ar trebui să fie mult îmbunătățite ca randament, dotări și sprijin juridic și legislativ. Toate astea nu se întâmplă și, dacă ajungi la o mare unde este totul în mizerie, e clar că te enervezi ca cetățean și vii cu un sac de nervi, și mai vine și salvamarul și îți spune că nu poți să intri în apă, și nici salvamarul nu are vreo întărire din punct de vedere legislativ astfel încât să primești o amendă usturătoare ca să stai viu pe uscat”, mai spune expertul în politici de mediu.