Octavian Berceanu, fost șef al gărzii de mediu, a declarat joi în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, că administrațiile locale din București nu au manifestat niciun interes pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, ci doar pentru protejarea intereselor dezvoltatorilor imobiliari:
„Am fost consilier general al municipiului București patru ani și îmi aduc foarte bine aminte despre unele discuții care se purtau pe holurile primăriei București, chiar și la Sectoare, despre clădirile vechi, care în urma prăbușirii ar face loc unor noi proiecte imobiliare. Ăsta este nivelul de percepție la nivelul autorităților, asta este înțelegerea lor. Nu se gândesc la miile de oameni care ar muri în aceste imobile, ci la viitoare proiecte imobiliare. Grija pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare a fost foarte mică, în nenumărate rânduri și până la acest caz de cutremur din Turcia am tot ridicat subiectul la fileu. Sunt dezvoltări imobiliare, blocuri, zone rezidențiale, zone unde sunt construite blocuri unde nu avea ce să caute pe gropi de gunoi, pe terenuri care nu au altă menire decât spații verzi”.
Octavian Berceanu a exemplificat ce presupune ridicarea unor construcții înalte în zone cu teren nisipos cum sunt cele de-a lungul Dâmboviței:
„Să își imagineze că pun o bucată de material greu, orice într-o pungă plină de deșeuri. Unde va ajunge acest obiect greu? În câteva secunde, la jumătatea sau pe fundul coșului de gunoi. Așa se comportă și blocurile construite pe gropile de gunoi, cedează.
Poate îl numim pe Ceaușescu nebun și a fost nebun, dar și în nebunia lui nu a construit pe zonele astea de seismicitate ridicată. Specialiștii i-au spus, nu construim aceste blocuri în zona asta pentru că riscul de a avea colaps al clădirilor la un seism de peste 7 este foarte mare.
Avem dezvoltatori imobiliari care trec cu brio de legislație, de corupția funcționarilor publici și am văzut asta în multe locații din țară. Orice construcție care poate să colapseze și de multe ori e vizibil că poate să colapseze, nu ar trebui să mai fie ridicată, ar trebui să fie demolată iar costurile să fie suportate de proprietar, de firma care ridică imobilul”.