Octavian Berceanu: În fiecare comună unde există dezvoltat turismul, avem zeci sau sute de imobile care funcționează fără autorizație. Este o relație nesănătoasă între investitor și primar (VIDEO)

Octavian Berceanu: În fiecare comună unde există dezvoltat turismul, avem zeci sau sute de imobile care funcționează fără autorizație. Este o relație nesănătoasă între investitor și primar (VIDEO)
Urmari ale incendiului de la "Ferma Dacilor, Tohani, jud. Prahova, 27 decembrie 2023. Inquam Photos / Bogdan Buda

În fiecare comună unde există dezvoltat turismul, avem zeci sau sute de imobile care funcționează fără autorizație, a declarat Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu și fost comisar-șef al Gărzii de Mediu, joi, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, în contextul tragediei de la complexul turistic Ferma Dacilor.

Octavian Berceanu, pe B1 TV, despre construcțiile ilegale

„Ne-ar ajuta foarte mult la nivel de țară dacă am prelua fondurile europene și am face digitalizare instituțională până la nivel local, pentru că, în momentul în care ai niște sisteme digitale de evidențiere a construcțiilor și nu numai, poți să ai acele alarme, niște beculețe roșii care se aprind, și să spună că, uite, compania respectivă sau persoana respectivă, sau cum avem în cazul de față, nu respectă anumite norme și atunci autoritățile pot să se focuseze pe aceste cazuri”, a spus Octavian Berceanu.

„Nu e un caz unic. În fiecare comună din România unde există dezvoltat turismul, avem zeci sau sute de astfel de imobile fără autorizație, care funcționează fără autorizație. Oriunde te-ai duce, primarul zice, da, construiește că vedem noi mai încolo. Cumva este (…) o relație nesănătoasă între investitor și primar”, a adăugat el.

„Dacă am avea acest sistem digital în care să poți să reperezi toate construcțiile ilegale cu imagini satelitare și cu mers pe teren, cu cei de la primării, de la poliția locală, atunci lucrurile ar fi mult mai la vedere. Pentru că, uite, mă pun în papucii unui alt investitor, care trimite marfă către o astfel de pensiune sau are contract cu o astfel de pensiune și deodată se întâmplă un incident și nu îți mai poți recupera banii sau, în cazul nostru, mai tragic, mor niște oameni”, a mai spus Octavian Berceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`