Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, despre cazul fetei de 19 ani ucisă de urs: „Statul ar trebui să pună la dispoziția cetățenilor o aplicație care să semnaleze prezența ursului, nu stai să faci poză” (VIDEO)

Publicat: 12 07. 2024, 16:27
Actualizat: 12 07. 2024, 16:28
Captură Video B1 TV

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, a comentat în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, tragedia din munții Bucegi, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs. Acesta a spus că autoritățile ar trebui să ia exemplele de bune practici din celelalte state, astfel încât relația om-natură să fie una sustenabilă:

“Eu aș privi de sus, întrega imagine a resursei, pentru că urșii sunt o specie, o resură cinegetică importantă, un brand de țară și avem două șanse în viitorul apropiat: să transformăm urșii în inamic public și să-i blamăm pentru interacțiunea om-urs sau om-natură, pentru că noi intrăm în teritoriul lor, nu s-a petrecut în mijlocul orașului incidentu, ci undeva pe munte, sau să transformăm asta într-un capital care să aibă conotații și economice profunde pentru turismul românesc, să și fie o relație om-natură sustenabilă pe termen lung.

Trebuie să învățăm și din experiența anterioară dar și din experiențele altor țări. A fost postat pe Facebook, pe rețelele sociale filmulețe cum alte autorități din alte țări, cu număr de urși mult mai mare decât îl are România cumva reușește să monitorizeze specia și să evite astfel de incidente”.

Octavian Berceanu a explicat cum ar trebui să se implice ONG-urile pentru a rezolva problema urșilor:

“În relația asta nu au foarte mult de făcut pentru că este vorba de un patrimoniu național care trebuie gestionat de instituțiile statului. ONG-urile pot fi implicate foarte bine în ceea ce înseamnă monitorizarea, atunci când se strâng probele și se identifică exemplarele de urs, pot fi puși oameni de ONG-uri care să fie în zonele de intensitate turistică mare cu riscuri aferente și să spună oamenilor: ia din partea noastră un fluier, uitați ce trebuie făcut! Nu să dea un pliant, să spună oamenilor când intră pe un asemenea traseu. Nu fugiți, pentru că în momentul în care fugi din fața unui câine sau a unui urs rezultatul este același, indiferent de dimeniunea animalului. Lucrul acesta nu ni se explică, în alte țări ni se explică. Urci pe munte, stai acolo cu omul din asociația respectivă care explică: asta ai de făcut, în caz că vezi ursul.

Statul ar trebui să pună la dispoziția cetățenilor o aplicație care să semnaleze prezența ursului, nu stai să faci poză”.