Octavian Berceanu, despre poluarea din marile orașe: Arderile, nefiind sancționate de-a lungul timpului, au devenit un fel de sport național în România. Garda de Mediu are nevoie de unelte (VIDEO)

Publicat: 22 02. 2022, 19:05
foto: captură B1 TV

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, a vorbit despre poluarea din Capitală și din marile orașe, marți, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, și s-a arătat de părere că „arderile în general, nefiind sancționate de-a lungul timpului, au devenit un fel de sport național în România”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Octavian Berceanu, pe B1 TV: Garda de Mediu are nevoie de unelte

„Arderile în general, nefiind sancționate de-a lungul timpului, au devenit un fel de sport național în România, de la simpla ardere a frunzelor și a resturilor vegetale din spatele curții, la arderile de gunoaie în stațiunile turistice, că e mai ușor să le arzi după ce pleacă turiștii, și până la arderile acestea necontrolate pe care le vedem la marginea orașelor, plus acele arderi să le zic necontrolate, dar cu acceptul autorităților locale. Mai avem încă un tip de ardere destul de costisitoare pentru sănătatea noastră – și acestea sunt arderile de combustibili alții decât gazele în gospodăriile și sobele din orașe. Asta se întâmplă cu zeci de mii de locuințe în București și în majoritatea orașelor din țară”, a declarat fostul oficial.

Referitor la o declarație pe care o făcuse anterior, cum că industria la negru din zonele deșeurilor s-ar ridica la peste un miliard de euro, el a explicat: „Da, asta este cifra estimată și de celelalte instituții mari, și de procurori, și mai de toată lumea care se pricepe un pic în domeniu. E poate la același nivel cu cifra industriei lemnului de pe piața neagră. Sunt foarte mulți bani, și asta e la prima vedere, la prima estimare, că n-am avut resursele să aprofundăm subiectul”.

„Ca să dublezi eficiența (angajaților din Garda de Mediu, n.r.) sunt câteva lucruri structurale de făcut, asta este clar. În primul rând, trebuie să dai niște unelte Gărzii de Mediu. Oricare ar fi fost instituția care se ocupa de zona de mediu, trebuie să aibă niște unelte. De exemplu, o simplă ardere de cauciucuri pe câmp poți estima când se întâmplă? Ai un sistem informatic, ai niște camere de luat vederi, ai niște drone? Ai o rețea la nivelul populației, pentru că Poliția nu semnalează astfel de arderi?”, a mai spus Octavian Berceanu.