Octavian Berceanu, despre mirosul insuportabil de pe Herăstrău: Avem nevoie, ca și în cazul altor lacuri, de decolmatare. În anii următori temperaturile probabil vor crește și fenomenul va fi accentuat (VIDEO)
Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, a fost întrebat despre cauzele mirosului de pe lacul Herăstrău, vineri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a declarat că „sunt câteva explicații” și că este „nevoie, ca și în cazul altor lacuri, de decolmatare”.
Octavian Berceanu, pe B1 TV, despre mirosul insuportabil de pe Herăstrău
Întrebat despre această situație, specialistul în politici de mediu a spus: „Sunt câteva explicații. În primul rând, lacul Herăstrău are o adâncime foarte mică, 30, 40, 50 de centimetri în locurile mai adânci, de-abia plutește o barcă pe lac fără să se împotmolească, și avem un fenomen de lighean în care avem apa această stătută oarecum, cu multe elemente din natură, mâl, dejecții de la păsări, pești în putrefacție, care la o temperatură mare se încălzește destul de bine, devine o supă încălzită așa, cu multă materie organică, și favorizează dezvoltarea algelor, or există un tip de combatere enzimatică, care omoară aceste alge, dar e doar pe o perioadă pe scurtă”.
„Noi avem în cazul de față nevoie, ca și în cazul altor lacuri, de decolmatare, de lucrări de îngrijire a cuvei lacului. Altfel, nu o putem scoate la capăt, deoarece adâncimea lacului Herăstrău este una nefavorabilă din acest punct de vedere”, a adăugat Octavian Berceanu.
Ce a spus despre decolmatare
Întrebat dacă este atât de costisitoare o astfel de operațiune, el a adăugat: „Pot să faci această operațiune de distrugere a algelor, poți să culegi algele cu câteva ambarcațiuni, dar ele se vor dezvolta într-o viteză mai mare decât le poți combate, pentru că ceea ce e de substanță în lucrările care îți decolmatează lacul nu este făcut. Ne vom întâlni aceeași problemă de două-trei ori pe an, ținând cont că în anii următori temperaturile probabil vor crește și fenomenul va fi accentuat”.