Octavian Berceanu, despre imaginile revoltătoare din Pitești: Sunt aruncate deșeuri pe marginea râurilor în toată țara. Primăriile ar trebui să solicite ajutorul Gărzii de Mediu și al Poliției Române (VIDEO)

Octavian Berceanu, despre imaginile revoltătoare din Pitești: Sunt aruncate deșeuri pe marginea râurilor în toată țara. Primăriile ar trebui să solicite ajutorul Gărzii de Mediu și al Poliției Române (VIDEO)
Sursa foto: captură B1 TV

Mai multe gunoaie se scurg pe Râul Doamnei din Pitești, un important afluent al Argeșului, arată imaginile surprinse de telespectatorii B1 TV. Situația a fost comentată de Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu și fost comisar-șef al Gărzii de Mediu, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Octavian Berceanu, pe B1 TV, despre cei care aruncă gunoaie în zona râurilor din țară

Întrebat despre situația din Pitești, fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu a explicat: „Trebuie să găsești persoanele vinovate, persoanele fizice sau juridice vinovate de această poluare, pentru că poluarea în sine se întâmplă în momentul în care se ridică volumul de apă din pârâuri și râuri, odată cu topirea zăpezii, dar până atunci activitatea de prevenție, de amendare a celor care deversează deșeuri în albia inferioară a râurilor, în zona limitrofă apei, alea sunt activitățile care pot să determine o scădere a poluării”.

„În momentul de față, cred că activitatea primăriilor și a Gărzii de Mediu, și a Poliției Române, care de asemenea este implicată, este slabă în acest domeniu, de prevenție și gestionare a deversării ilegale a deșeurilor lângă râuri. Am văzut foarte, foarte multe activități de natură antropică, de deversare de deșeuri din construcții. Ce vedem noi acolo sunt probabil deșeuri din construcții, amestecate cu deșeurile gospodăriilor pe care «gospodarii» le aruncă pe marginea râurilor. E o activitate care se regăsește pe toată suprafața țării”, a adăugat Octavian Berceanu.

Întrebat despre amenzi, el a spus: În primul rând, de ceva timp, de mai bine de un an de zile, vorbim despre infracțiuni în momentul în care îngropi lângă râu deșeuri, le arunci în râu, le abandonezi în râu. Acestea sunt infracțiuni, iar amenzile pe zona contravențională se ridică, de la câteva mii de lei, la câteva zeci de mii de lei către persoanele juridice”.

„Însă primăriile ar fi fost soluția să solicite ajutorul Gărzii de Mediu și al Poliției Române să identifice persoanele care aruncă deșeuri în proximitate, pentru că în majoritatea cazurilor deșeurile astea sunt aruncate ori în locurile unde primăria cumva acceptă să fie aruncate ilegal deșeurile, ori fix în spatele gospodăriilor oamenilor care se învecinează cu râurile”, a mai declarat Octavian Berceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)