Octav Bjoza a suferit un atac vascular cerebral. Președintele Asociației foştilor deţinuţi politici e internat în spital în stare critică (VIDEO)

Octav Bjoza a suferit un atac vascular cerebral. Președintele Asociației foştilor deţinuţi politici e internat în spital în stare critică (VIDEO)
Captură Video - B1 TV

Octav Bjoza, președintele Asociației foştilor deţinuţi politici din România, a suferit un atac vascular cerebral. Acesta este internat la Spitalul Universitar, fiind în stare critică. Bjoza a trecut printr-o operație și vor urma și alte intervenții chirurgicale.

Informația a fost prezentată prima dată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, în cadrul emisiunii „Bună, România!”, difuzată pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cine este Octav Bjoza

Octav Bjoza a fost un fervent opozant al regimului comunist. În tinerețe, el s-a înscris într-o organizație anticomunistă, iar în 1958, la finele primului an de facultate, a fost arestat de Securitatea din Iași. Bjoza a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică, 10 ani degradare civică și confiscarea totală a averii, acuzația fiind de crimă de uneltire împotriva ordinii sociale. Ulterior, sentința i-a fost schimbată în patru ani de temniță grea. Octav Bjoza a trecut prin mai multe închisori și lagăre de muncă și a fost apoi urmărit de Securitate până la prăbușirea regimului comunist.

Octav Bjoza, care împlinește 83 de ani pe 11 august, a fost decorat, în 2015, de președintele Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului Român, Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler, „în semn de deosebită apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat, de-a lungul timpului, pentru libertate şi democraţie, remarcându-se ca unul dintre cei mai importanţi luptători împotriva regimului comunist, pentru eforturile pe care le face, în numele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului”

„Lupta și suferința noastră au căpătat o recunoaștere deosebită, având și semnificația unui act simbolic de condamnare a comunismului din România”, a declarat Octav Bjoza, la acea vreme.

Bjoza a fost decorat și de Patriarhul Daniel cu cea mai mare distincție a Bisericii Ortodoxe Române – Crucea Patriarhală.

Până în luna martie, Octav Bjoza a fost subsecretar de stat în Guvern pentru problemele foștilor deținuți politici. A fost eliberat atunci din funcție de către premierul Florin Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`