Obligațiile medicilor care îi vor supraveghea pe elevi la Bacalaureat și Evaluarea Națională

Publicat: 25 05. 2020, 23:02

Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, în fiecare unitate de învăţământ va exista un cadru medical care va supraveghea participarea elevilor din clasele terminale, respectiv a VIII-a şi a XII-a, la cursurile de pregătire, dar şi la Bacalaureat și Evaluarea Națională.

Mai mult, potrivit ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, elevii care se află în izolare sau cei care sunt confirmaţi pozitiv cu SARS-CoV-2, dar şi cei care au diferite afecţiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecţie vor susţine probele după o procedură specială.

Obligațiile medicilor care îi vor supraveghea pe elevi la examenul de Bacalaureat și la Evaluarea Națională

Medicii care va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților au obligația de a măsura temperatura, care care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius, la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor.

Totodată, organizarea sălilor de examen trebuie să se realizeze astfel încât, în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, stânga/dreapta – față/spate.

Ministrul Educației și Cercetării a declarat că în sălile de clasă, nu vor fi mai mult de 10 elevi și se va păstra o distanță de doi metri între aceștia.

„Vreau să clarific următoarele aspecte: vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranță, să evităm orice risc de îmbolnăvire. Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății va elabora un ordin comun prin care vom stabili toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ. În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială. Repet: maximum 10 elevi într-o sală de clasă”, a menționat Monica Anisie.

Sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se va afla în aceeași clădire, iar sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

De asemenea, elevii și profesorii vor fi obligați să poarte măști de protecție și să își igienizeze cu dezinfectant mâinile.

„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea”, a declarat ministrul Monica Anisie la Realitatea Plus.

Astfel că, procedurile speciale după care pot susține probele pentru examenul național de Bacalaureat 2020 sau cel al Evaluării Naționale de către elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecți sau de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor fi elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

În cazul examenului de Bacalaureat, echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie 2020, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru,potrivit noului calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat 2020, aprobat luni de Monica Anisie, prin ordin.