Sărbătorile de iarnă sunt mereu însoțite de tradiții și obiceiuri, iar un obicei românesc de Crăciun a reușit să intre în Patrimoniul UNESCO.
De Crăciun, creștinii sărbătoresc nașterea lui Iisus Hristos, iar de Anul Nou oamenii își pun diverse dorințe și își stabilescu obiective pentru anul următor, conform Antena 3.
Unul dintre obiceiurile din Crăciun este reprezentat de colinde, astfel că cei mici aduc bucurie în sufletele adulților când vin să colinde pe la casele lor. Cu toate acestea, unul dintre cele mai valoroase obiceiuri este colindul bărbaților.
„Trebuie să spunem însă că forma cea mai importantă a tradițiilor de Crăciun este colindatul cetelor bărbătești. Este vorba de un obicei extrem de valoros care, din 2013, figurează în patrimoniul umanității sub protecție UNESCO și care ne-a făcut pe noi, românii, mândri că avem o creație literar-artistică ce nu se mai regăsește nicăieri în asemenea formă”, a spus etnologul Doina Ișfănoni.
După ce a trecut Crăciunul, gospodinele încep din nou prepararea mâncărurilor tradiționale din care oamenii să se înfrupte în cea mai energică noapte, cea dintre ani.
„Și un lucru foarte interesant: să nu uităm că noaptea de Revelion este noaptea tuturor posibilităților, a tuturor exceselor, a tuturor valurilor acelea de energie care stăpânește pe fiecare. Se spune așa ne debarasăm de toate lucrurile cele vechi, pentru a putea primi în felul acesta noul an, timpul ce se naște, într-o stare de purificare. Se spune că tot acest haos este imitat de oameni, reproducând cumva haosul primordial din care se naște ordinea universală.
Așadar, de Anul Nou, putem chefui, putem să dansăm, putem să mâncăm, chiar uneori excesiv, putem bea un pahar în plus.
Iar la miezul nopții, să nu uităm să ieșim afară cu pâine, sare și un pahar de vin, să-i spunem anului care vine: ‘Bun găsit, suntem în cea mai plenară formă de viață și așa să ne ții tot anul’ (…), a adăugat etnologul Ișfănoni.
Nici banii nu trebuie să lipsească din buzunarele oamenilor de Revelion și indicat ar fi să avem și ceva nou pe noi pentru a se înnoi și timpul deodată cu noi. Iar, la final, fiecare trebuie să își pună câte o dorință important care să se se piardă în viața cotidiană a noastră.