Obiceiul banal care provoacă micșorarea creierului și moartea prematură în rândul tinerilor / Adolescenții sunt tot mai expuși

Obiceiul banal care provoacă micșorarea creierului și moartea prematură în rândul tinerilor / Adolescenții sunt tot mai expuși
Sursa foto: Freepik.com

O cercetare realizată de revista Nature avertizează asupra unui fenomen tot mai întâlnit în rândul tinerilor de astăzi. Potrivit experților, adolescenților care fumează li se micșorează materia cenușie din creier, iar odată ajunși la pragul de maturitate ar putea fi loviți de o moarte prematură.

Specialiștii au observat că substanța cenușie este mai redusă în două regiuni importante ale creierului care indică un rol semnificativ în inhibiție și dependență.

„Fumatul este poate cel mai frecvent comportament care creează dependență din lume și o cauză principală a mortalității adulților”, a spus Trevor Robbins, psiholog la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Fumatul, o acțiune nocivă practicată de tot mai mulți tineri

„Inițierea unui obicei de fumat este cel mai probabil să apară în timpul adolescenței. Orice modalitate de a detecta o șansă crescută a acestui lucru, astfel încât să putem viza intervențiile, ar putea ajuta la salvarea a milioane de vieți”, a adăugat psihologul.

O echipă a Universității Fudan Tianye Jia din Shanghai, China și de neuroștiință cognitivă Shitong Xiang a comparat scanările RMN ale creierului a 800 de persoane din Marea Britanie, Germania, Franța și Irlanda în momente diferite.

Cei care au început să fumeze de la vârsta de 14 ani aveau mai puțină substanță cenușie în cortexul prefrontal ventromedial stâng, o parte a creierului care este implicată în reglarea emoțională, luarea deciziilor și autocontrolul.

O altă scanare, la cinci ani distanță, a arătat că partea opusă a aceleiași regiuni a creierului a fost redusă la fumători în comparație cu nefumătorii.

„Cortexul prefrontal ventromedial este o regiune cheie pentru dopamină, substanța chimică a plăcerii creierului. Pe lângă un rol în experiențele pline de satisfacție, s-a considerat mult timp dopamina că afectează autocontrolul”, a menționat psihiatrul Cambridge Barbara Sahakian.

„Fumătorii experimentează apoi pierderea excesivă de substanță cenușie în lobii frontali drepți, care este legată de comportamente care întăresc consumul de substanțe”, a spus Jia, în timp ce apăsa pe butonul de plăcere care caută senzații.

„Acest lucru poate oferi o explicație cauzală a modului în care fumatul este inițiat la tineri și a modului în care acesta se transformă în dependență”, a adăugat Jia, scrie ziare.com.

O alt subgrup al populației care a luat parte la acest studiu este reprezentat de persoanele care au început să fumeze până la 19 ani. Aceștia aveau mai puțină substanță cenușie în cortexul prefrontal stâng, iar partea dreaptă era la fel ca a nefumătorilor, până când au început să fumeze.

„Oferirea de recompense alternative non-drog în stadiul incipient al consumului de substanțe poate ajuta la prevenirea tranziției la dependența de substanțe”, sugerează Jia și colegii care au ajutat la realizarea acestui studiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`