Pasiunea pentru mâncarea devine o problemă în rândul românilor. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că 15% din populaţie e obeză, iar o treime e supraponderală.
Românii mânăncă prea mult, spune specialiştii. În medie, se consumă cam 3500 de calorii pe zi, cam cât are nevoie un bărbat care face muncă fizică.
„Este respectat echilibrul acela între proteine, lipide şi glucide din raţia alimentară, numai că volumul de alimente care se consumă este mult mai mare decât cel necesar. Pentru o activitate medie, de birou, cu munca sedentară, consumul zilnic ar trebui să se raporteze undeva la 2500, până în 3000 de kilocalorii pe zi”, spune profesor doctor Camelia Vizireanu, decan la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi,conform ştirileprotv.ro.
Unii români mănăncă chiar şi o pâine la o masă, detaliu despre care specialiştii spun că nu este sănătos.
„Pe parcursul unei zile putem consuma până la 6, 7 felii de pâine, dar într-o zi întreagă, nu la o masă. La o masă este prea mult”, afirmă doctor inginer Daniela Istrate, şef de lucrări la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.
Specialiştii spun că este foarte important să nu mâncăm până ne săturăm pentru că senzația de saţietate apare după jumătate de oră de când am mâncat.