Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, miercuri, că nu își va da demisia de onoare. Totodată, Hăineală a vorbit și despre o posibilă revocare a sa, spunând că aceasta putea fi luată până luni, când i-a început mandatul.
„Nu este o opţiune demisia, nu s-a solicitat revocarea mea, s-a solicitat revocarea hotărârii prin care am fost aleasă, este o diferenţă, ca şi act administrativ o hotărâre poate fi revocată de organul emitent până la momentul în care intră în circuitul civil şi începe să producă efecte juridice. Acest moment s-a produs luni, practic mandatul de preşedinte a început să curgă, posibilitatea de a revoca o astfel de hotărâre subzistă numai până în ziua de luni”, a afirmat Hăineală, potrivit Agerpres.
Despre acuzaţiile magistraţilor că s-ar fi încălcat legea, preşedintele CSM a precizat că nu a fost respectată doar o cutumă deoarece Legea 317/2004 privind funcţionarea CSM prevede doar faptul că preşedintele şi vicepreşedintele trebuie să provină din secţii diferite, respectiv unul să fie judecător, iar altul procuror. „Consider că nu s-a încălcat absolut nicio procedură, de altfel în reacţiile publice ale unor asociaţii profesionale, respectiv AMR şi UNJR, nu am văzut invocate vicii de procedură, ci în principal un argument cutumă”, a precizat Hăineală.
Reprezentanții AMR au solicitat, miercuri, în cadrul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare nu doar a judecătorului Cristi Dănileţ şi a procurorului Oana Schmidt-Hăineală, ci demisia tuturor membrilor CSM.
Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) Norel Popescu şi Gabriela Baltag. (Detalii AICI)