Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la culoarea oceanelor / Majoritatea celor care înregistrează schimbări devin mai verzi

Oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la culoarea oceanelor / Majoritatea celor care înregistrează schimbări devin mai verzi
Sursa foto: iStock

Oceanele de pe Pământ, cunoscute pentru albastrul lor intens, au început să-și modifice culoarea într-un mod misterios, iar oamenii de știință nu pot explica complet acest fenomen, relatează Știrileprotv.ro.

Imaginile din satelit arată că peste 56% din oceanele lumii au suferit schimbări semnificative de culoare în ultimele două decenii.

Oceanele tropicale au devenit mai verzi

Oceanele tropicale au devenit mai verzi, un fenomen care ridică îngrijorări cu privire la o posibilă criză globală în lanțurile alimentare marine, pe măsură ce planeta se încălzește.

Deși culoarea oceanului poate părea un aspect estetic, ea oferă indicii esențiale despre starea ecosistemului marin. O apă albastră intensă denotă un strat superior al apei relativ sărac în viață. În schimb, o nuanță verde indică de obicei o creștere a concentrației de fitoplancton, organisme mici care au un rol crucial în ecosistemele marine.

În cel mai recent studiu publicat în revista Nature, cercetătorii au folosit imagini de la satelitul Aqua al NASA pentru a analiza schimbările de culoare ale oceanelor din ultimele două decenii. Rezultatele arată că, în timp ce unele oceane devin puțin mai roșii sau mai albastre, majoritatea oceanelor care înregistrează schimbări devin mai verzi, semn că concentrația de fitoplancton ar putea fi în creștere, potrivit  Business Insider.

Deși fitoplanctonul este esențial pentru ecosistemele marine, orice perturbare în acest ecosistem poate afecta întregul lanț trofic, de la creaturi mici precum fitoplanctonul la animale mari, precum balenele. Chiar dacă aceste schimbări nu au atins încă nivelul la care să creeze o criză alimentară majoră, ele pun sub semnul întrebării stabilitatea ecosistemelor marine în contextul încălzirii continue a planetei.

Specialiștii sunt de părere că schimbările de culoare din oceane sunt rezultatul unor factori care acționează simultan și interconectat, iar înțelegerea acestora este crucială pentru protejarea sănătății și stabilității ecosistemelor marine pe termen lung. Un factor cheie este încălzirea oceanelor, care poate influența procesele biologice și chimice ale apei, contribuind astfel la schimbările de culoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)