Oamenii de știință spun că Pământul e ca un un pacient cu tensiune arterială foarte mare înaintea unui atac de cord

Publicat: 13 09. 2023, 22:25

Primul „control științific al sănătății planetei” complet arată majoritatea sistemelor globale dincolo de limitele stabile în care a apărut civilizația modernă. Sistemele de susținere a vieții Pământului au fost atât de deteriorate încât planeta se află „cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru umanitate”, au avertizat oamenii de știință, citați de The Guardian.

Poluarea aerului și acidificarea oceanelor sunt inevitabile

Evaluarea lor a constatat că șase din nouă „granițe planetare” au fost distruse din cauza poluării cauzate de oameni și a distrugerii lumii naturale. Granițele planetare sunt limitele la care sistemele globale cheie, cum ar fi clima, apa și diversitatea vieții sălbatice, dincolo de care capacitatea acestor sisteme de a menține o planetă sănătoasă este în serios pericol.

Odată rupte aceste granițe. înseamnă că sistemele au fost îndepărtate de starea sigură și stabilă care a existat de la sfârșitul ultimei ere glaciare, acum 10.000 de ani, până la începutul revoluției industriale. Întreaga civilizație modernă a apărut în această perioadă, numită Holocen.

Evaluarea a reprezentat „primul control științific al sănătății pentru întreaga planetă”, au spus cercetătorii. Au fost depășite șase granițe și două sunt considerate a fi inevitabile: poluarea aerului și acidificarea oceanelor.

Singura graniță care nu este amenințată este ozonul atmosferic, după ce acțiunile de eliminare treptată a substanțelor chimice distructive din ultimele decenii au dus la micșorarea găurii de ozon.

Oamenii de știință au spus că „cea mai îngrijorătoare” descoperire a fost că toate cele patru granițe biologice, care acoperă lumea vie, au fost la sau aproape de cel mai înalt nivel de risc. Lumea vie este deosebit de vitală pentru Pământ, deoarece oferă rezistență prin compensarea unor schimbări fizice, de exemplu, copacii care absorb poluarea cu dioxid de carbon.

Granițele planetare nu sunt puncte de vârf ireversibile dincolo de care are loc o deteriorare bruscă și gravă, au spus oamenii de știință. În schimb, ele sunt puncte după care riscurile schimbărilor fundamentale în sistemele de susținere a vieții fizice, biologice și chimice ale Pământului cresc semnificativ. Granițele planetare au fost formulate pentru prima dată în 2009 și actualizate în 2015, când doar șapte au putut fi evaluate.

Profesorul Katherine Richardson, de la Universitatea din Copenhaga, care a condus analiza, a spus: „Știm cu certitudine că omenirea poate prospera în condițiile care au fost aici de 10.000 de ani – nu știm că putem prospera sub modificări majore, dramatice. [și] impactul oamenilor asupra sistemului Pământului în ansamblu crește pe măsură ce vorbim.”

Ea a spus că Pământul ar putea fi considerat un pacient cu tensiune arterială foarte mare: „Asta nu indică un anumit atac de cord, dar crește foarte mult riscul”.